TRUSA DE PRIM AJUTOR A MAMEI

ursulet bandajat

Nu țin multe medicamente în casă și nici nu sunt genul care să ia în vacanță o grămadă de pastiluțe, în caz de nu știu ce… Cu toate astea, de când au venit copiii în viața noastră și am experimentat episoade cu febră, nas înfundat, julituri, am înțeles că ar trebui să am în casă o trusă de prim ajutor cu un minim necesar farmaceutic. De fiecare data când cei mici se accidentează, chiar și superficial, simt cum tot sângele mi se scurge în picioare și uit să mai respir, deci e lesne de-nțeles de ce nu-mi doresc o grijă-n plus legată de procurarea medicamentelor, de cele mai multe ori seara (căci atunci se întâmplă cel mai des peripețiile micilor exploratori), când majoritatea farmaciilor sunt închise.

Nu mă împac cu ideea de medicamente la prima durere ușoară, mai degrabă, în zilele cu nas înfundat, mă vezi punând pe noptieră o farfurie cu ceapă tăiată sau picături cu diverse uleiuri esențiale pentru aromaterapie.

Mă aștept să fie persoane care să gândească diferit vis-a-vis de acest subiect și este firesc să fie așa, însă îmi doresc să semnalez  necesitatea unei truse de prim ajutor pentru situațiile neprevăzute, uneori critice, cărora noi mamele trebuie să le ținem piept exact în momentul în care apar.

bicicleta cazuta

Iată ce găsești în trusa mea de prim ajutor (mama unei fetițe de trei ani și a unui bebeluș de câteva luni):

DEZINFECTANT

Îmi amintesc și acum prima vizită a pediatrei, când m-a rugat să îi dau puțin dezinfectant pentru a-și șterge centimetrul cu care avea să o măsoare pe Buburuză. Când i-am spus că nu am așa ceva a făcut dintr-o dată ochii mari, părea că mi-ar fi cerut apă, iar eu i-aș fi răspuns că nu folosesc. În cele din urmă mi-am amintit că primisem unul în pachetul de la maternitate și am reușit în cele din urmă să măsurăm copilul.

Dacă este să povestim despre dezinfectant toți știm de: spirt, rivanol, betadină sau apă oxigenată (acestea sunt cele mai cunoscute, iar farmaciile le pun la dispoziție sub diferite denumiri în funcție de brand). Deși în copilărie am suferit la propriu de la spirt pus pe julituri, lăsați-mă să precizez în semn de compasiune față de copilul din mine care a suportat durerea aceea cu stoicism: spirtul ustură foarte tare și nu oprește sângerarea, din contră. Astăzi îl utilizez doar pentru a dezinfecta jucăriile lui bebe, telefonul, tastatura sau clanța ușii. Pentru julituri folosesc rivanol.

COMPRESE STERILE

Îmbibate cu ser fiziologic sunt ideale pentru curățarea feței, ochilor și a urechilor bebelușului meu.

SER FIZIOLOGIC

Pe lângă curățarea feței, serul fiziologic curăță foarte bine și nasul înfundat sau cu secreții abundente. Deși la început acest procedeu a fost neplăcut și s-a lăsat cu riposte și plânsete din partea Buburuzei, acum când are nasul înfundat, ne cere să îi punem ser fiziologic pentru a respira și a avea un somn mai bun.

SPRAY ÎMPOTRIVA ARSURILOR

Un spray absolut necesar în trusa de prim ajutor, dar pe care îmi doresc să nu fiu nevoită vreodată să îl folosesc.

CREMĂ PENTRU ERITEMUL FESIER

Ne-a fost de mare folos mai ales în primele luni ale bebelușului nostru, când pielea era foarte sensibilă și se irita foarte ușor de la contactul cu scutecul umed. Acum, la aproape șase luni, o folosim uneori seara pentru a proteja pielea bebelușului pe timpul nopții.

ANTITERMICE

Antitermicele sunt medicamente care au menirea de a scădea temperatura în caz de febră. Conform recomandărilor medicilor, atunci când un copil are temperatură (luată rectal) peste 38°C se consideră ca având febră. O temperatură de până la 39°C poate fi tratată acasă, însă dacă aceasta persistă câteva zile, se recomandă consult pediatric.

SUPOZITOARE CU GLICERINĂ

Supozitoarele cu glicerină se recomandă atunci când copilul este constipat mai multe zile la rând. Le am în casă, însă evit folosirea lor. Prefer să fiu atentă la alimentația Buburuzei și să includ în meniu ei semințe de tot felul, cereale integrale, fructe (pere, prune) și multe legume.

SĂRURI DE REHIDRATARE

Ele sunt necesare atunci când copilul are episoade de diaree sau vomă. Am avut un asemenea episod de curând, Buburuza le-a băut foarte greu și pe bună dreptate, le-am încercat, sunt neplăcute la gust.

PROBIOTICE

Aflasem că atunci când copilul are diaree sau vărsături este recomandată administrarea probioticelor pentru echilibrarea florei intestinale. Însă nu știam că de aici decurg și alte beneficii: diminuează diareea sau elimină scaunele tari.

FAȘE ELASTICE

În copilărie eram o mare împiedicată, unii spun că așa am rămas până în ziua de azi, dar eu știu că am făcut progrese mari. Am avut parte de luxații și entorse cum începea vacanța de vară, așa împiedicată eram.

Și cum Buburuza îmi seamănă în mai multe privințe…mai bine să fiu pregătită. Pentru mine și pentru ea am adăugat în trusă și fașele elastice. De altfel, ele sunt folosite la entorse, luxații, dislocări sau fracturi.

ANALGEZICE

Analgezicele se administrează în cazul durerilor ușoare și moderate de gât, dinți, urechi, cap, burtică, luxații, etc.

PLASTURI și TIFON

Pentru accidentări ușoare.

TERMOMETRU

fetita pupata pe cucui

Aceasta este trusa mea de prim ajutor (cu mențiunea că unele produse nu se administrează bebelușului, ci doar fetiței mele trecute de trei ani).

Sper să fiu suficient de înțeleaptă încât să văd pericolul acolo unde el există cu adevărat și să le ofer copiilor mei libertatea de care au nevoie pentru a explora și a învăța cât mai multe despre lumea asta minunată.

De asemenea, rămân convinsă că orice rană se vindecă mai repede dacă adaugi pupici, mângâieri și îmbrățișări lungi.

Cu drag de oameni,

Mama cu Dichis.

No Comments

    Leave a Reply