DESPRE PRIORITĂȚI ȘI OBICEIURI ÎN VIAȚA DE MAMĂ

Nu este ușor să fii mamă a doi copii minunați, mici și cu multă personalitate, soția unui bărbat activ și femeie cu priorități, planuri și proiecte în desfășurare. Mă găsesc într-un moment al vieții mele în care simt că nimic nu mai poate fi lăsat la voia întâmplării, am nevoie să-mi folosesc timpul eficient și fiecare activitate pe care o întreprind să fie în acord cu  proiectele, prioritățile și planurile mele. Nu îmi mai permit să pierd timpul și așa destul de limitat, mamele înțeleg de ce spun asta.

Nu am stat pe gânduri, am luat un pix și o hârtie, am început să analizez, să îmi setez obiective și să aleg atent activitățile zilnice spre care doresc să îmi canalizez energia și timpul, conștientă fiind că, pe termen lung, acestea vor deveni obiceiurile mele. Iată ce am pus pe hârtie:

1.Timp împreună cu familia:

În timpul săptămânii ne trezim de dimineață, cu toții, chiar dacă am avut o noapte ceva mai agitată, cu treziri repetate. Ne bem cafeaua, respectiv lăpticul, împreună, povestim cum avem de gând să ne petrecem ziua și ne dăm pupici și îmbrățișări cât să ne ajungă până la întoarcerea acasă. Țin la acest ritual, al dimineților împreună, pentru că ne încarcă cu bună dispoziție și iubire și parcă altfel ne începem ziua. Eu sunt ceva mai norocoasă rămânând acasă cu Leușor care abia așteaptă să fie iubit, luat în brațe, adormit lângă mami a lui. Ce să faci, așa suntem noi mamele…binecuvântate!

2.Cititul:

Am observat că citesc tot mai puțin, lucru care îmi face un mare deserviciu în dezvoltarea personală, mai ales în această perioadă maternală, în care nu prea am timp de cursuri sau de instruire de vreun fel. Așa că mi-am propus să revin la provocarea pe care mi-o lansasem anul trecut, de a citi 20 de pagini zilnic, alături de susținerea prietenilor din grupul 20 Pages Reading Challenge, locul unde discutăm și recomandăm cărți.

Am stat și m-am gândit când anume aș putea integra cele 20 de pagini, în rutina mea zilnică și singurul moment disponibil ar fi fost înainte de culcare. Nu era o alegere inspirată pentru că seara cădeam lată. Cine să mai aibă energie să deschidă o carte? Între timp am început să citesc secvențial, în momentele în care alăptez și chiar funcționează. În loc să butonez telefonul, citesc câteva pagini, atât cât îmi permite bebe. Contează mult să citesc chiar și în maniera asta. Apropo vă provoc și pe voi la obiceiuri sănătoase și vă invit să intrați cu mine în acest 20 Pages Reading Challenge, ce aveți de pierdut?

3.Scris zilnic:

Deși nu pare mare lucru pentru cei din afară sau pentru alți bloggeri ceva mai talentați ori experimentați, în cazul meu, scrierea unui articol presupune oarece efort, timp, implicare, documentare, emoție, structură, refacere pe alocuri și corectură. Așa că am nevoie să exersez constant, să învăț să scriu mai bine cu fiecare zi. Am nevoie de timp clar delimitat și dedicat pentru a crește pe această direcție. (Dacă aveți recomandări în acest sens sunt binevenite.)

4.Deconectare în natură:

Atunci când parcurg perioade ceva mai stresante sau obositoare, reușesc să mă deconectez de grijile mele, într-un mod eficient,făcând plimbări în parc, împreună cu bebe Leușor în wrap. Ca regulă de aur în asemenea momente este să nu îmi setez nicio așteptare de a găsi soluții la problemele care mă preocupă, ci pur și simplu să mă bucur de mine, de ce este în jurul meu și să privesc cerul. Atât! Simplu și sănătos!

5.Mersul la sală:

Pentru mine este o prioritate să fac mișcare, să fiu activă din punct de vedere fizic. Am nevoie de ora petrecută la sala de fitness, înconjurată de persoane adulte (după multe ore în compania celor mici), să îmi bubuie muzica în urechi, să alerg de nebună pe bandă și să fiu doar eu cu mine. Îmi face bine, paradoxal îmi oferă energie și totodată amintirea efortului depus mă face să mă gândesc de două ori atunci când sunt în fața unui aliment nesănătos.

6.Activități cu copilul:

Pregătesc din timp anumite activități pe care le desfășor cu Buburuza,  fetița mea mai mare, după întoarcerea de la grădiniță. Uneori decupez diverse forme geometrice pe care le numim sau le lipim formând diverse imagini, alteori mă întorc din parc cu frunze, ghinde, conuri pe care le pictăm împreună. Aleg activitatea în funcție de inspirația pe care o am în acea zi. Când o iau de la grădiniță povestim ce ne așteaptă acasă. Acest lucru o entuziasmează și o face mult mai sprintenă pe drum (lucru dorit mai ales când copilul se cere în brațe, pe motiv că îi obosesc piciorușele).

Așa aleg să îmi petrec timpul zi de zi, conștient, cu activități simple și sănătoase, în acord cu prioritățile și obiectivele mele. Voi ce planuri aveți pentru astăzi?

Cu drag de oameni,

Mama cu Dichis.

8 Comments

 • Avatar
  Reply
  Elena Munteanu
  November 10, 2017 at 8:12 am

  Frumoasa lista ta! Succes sa le poti face pe toate!
  Eu mai citeam la plimbare – cand ieseam cu puiul in sistemul de purtare prin parc si faceam kilometri la picior, aveam mereu o carte in mana 😉

  • Mama cu dichis
   Reply
   Mama cu dichis
   November 16, 2017 at 2:46 pm

   Ce buna idee, Elena! Azi am pus in aplicare cititul in parc, bebe in wrap. Ce bine imi prinde schimbul asta de idei. Multumesc Elena!

  • Avatar
   Reply
   anne
   November 27, 2017 at 12:22 pm

   Super lista! Optimista si cu tonus. Imi da aripi:) Partea cu cititul si scrisul mai ales.

   • Mama cu dichis
    Reply
    Mama cu dichis
    November 27, 2017 at 12:37 pm

    Mă bucur mult, Anne!

 • Avatar
  Reply
  Ioana Marinescu
  November 10, 2017 at 8:18 am

  Pfff, si inca o zi in plus 🙂 Si eu am toate astea pe lista, dar de regula reusesc sa bifez doar activitatile cu copilul si nici alea distractive, ci impuse 🙁

  • Mama cu dichis
   Reply
   Mama cu dichis
   November 16, 2017 at 2:47 pm

   Cu ajutorul listelor reusesc! Iar daca ramane ceva pe dinafara, ma frustrez putin si incep a doua zi cu el.

 • Avatar
  Reply
  vavaly
  November 10, 2017 at 8:29 am

  eu tocmai am scris despre cum mi am redus activitatile in afara casei si a copiilor pentru ca am constientizat ca nu mai am energia neceesara pentru a le facce pe toate.
  si eu incerc sa citesc aproape zilnic mai ales cand il culc pe cel mic si tare bine imi face. la sala nu pot ajunge dar vreau neparat sa imi iau macar o bicicleta acasa ssa ma mobilizez la miscare.

  • Mama cu dichis
   Reply
   Mama cu dichis
   November 16, 2017 at 2:50 pm

   Mult succes, Vavaly! Si da, cititul ajuta tare mult!

Leave a Reply