ÎNTREBĂRILE TALE LEGATE DE ALĂPTARE PRIMESC RĂSPUNS- INTERVIU CU MIHAELA DRILEA

Mihaela Drilea

Cum îmi dau seama că bebe mănâncă suficient la sân?

Cum pot să-mi alăptez bebelușul, deși în maternitate a primit lapte praf cu biberonul?

Alăptat la cerere chiar și pe timpul nopții?

Acestea sunt doar o parte dintre neliniștile pe care le experimentează proaspetele mămici în primele zile alături de bebelușul lor. Neliniști  care apar de cele mai multe ori la întoarcerea din maternitate, când vizitele se sfârșesc, ușile se închid, se face liniște și părinții sunt nevoiți să se descurce cum știu ei mai bine alături de noul membru al familiei.

Am primit multe mesaje din partea poaspetelor mămici cu întrebări legate de alăptare. Pentru unele am avut răspunsuri, căci trecusem și eu prin această experiență, pentru altele însă am recomandat părerea unui specialist în alăptare. Așa s-a născut ideea acestui interviu cu invitata mea Mihaela Drilea, Specialist în alăptare și lactație IBCLC și Owner AloMama, sprijin în alăptare, alături de care vom răspunde tuturor acestor întrebări.

Mihaela, cum se poate pregăti o viitoare mamă, aflată în ultimul trimestru de sarcină, pentru procesul de alăptare?

M.D.: Simplu, să fie fericită, asta în primul rând. Să se bucure de fiecare senzație nouă pe care o simte. Apoi, ar ajuta enorm un curs de alăptare susținut de un consultant certificat IBCLC, cartea dr. Jack Newman- „Ghidul de alăptare” și o dietă echilibrată și variată, ceea ce recomandăm și după ce naște.

Modul în care are loc nașterea (natural/cezariană) afectează în vreun fel alăptarea?

M.D.: Nu consider că neapărat modul în care naștem afectează alăptarea…..ci mai degrabă despărțirea mamei de nou-născut, întârzierea alăptării sau, chiar și mai trist, oferirea unui biberon cu formulă de lapte praf în loc de prima masă la sân. Chiar dacă mama naște prin cezariană, dar reușește să atașeze cât mai repede nou-născutul la sân, asta este un mare plus pentru inițierea alăptării. Important este să sugă cât de des dorește și atunci ajungem să nu mai avem diferențe în ceea ce privește alăptarea când vorbim despre modul în care se nasc bebelușii.

Cum își poate da seama o mamă că bebelușul ei mănâncă suficient lapte de la sân?

M.D.: Din punctul meu de vedere este simplu acum, dar cu 11 ani în urmă asta era și frica mea, așadar să dezvoltăm puțin subiectul.

Este absolut normal ca un bebeluș să scadă în greutate după naștere, de aceea se și numește scădere FIZIOLOGICĂ în greutate, dar la fel de normal este ca bebelușul să recupereze acea pierdere în greutate în maxim 10-14 zile.

Alt aspect de luat în calcul este urina: este normal ca urina să fie deschisă la culoare și fără miros înțepător, ideal ar fi ca după ziua 4 de viață să urineze de cel putin 4-5 ori/zi, în caz contrar este un semn de deshidratare!!!

La fel de important este și scaunul bebelușului. În prima lună de viață nou-născutul ar trebui să elimine scaun zilnic sau maxim la 2 zile. Țineți cont că nou-născutul nu este constipat de la laptele matern ci pentru că nu primește suficient.

Un bebeluș care suge eficient crește în greutate, face pipi și caca des și este mulțumit după supt (auzim clar că înghite atunci când se atașează la sân).

Care sunt semnele care ne arată că bebelușul doar suzetează și nu mai mănâncă? Îl lăsăm să facă asta?

M.D.: Există și Suptul de confort, bebe are mare nevoie de asta. Dar mamele trebuie să facă clar diferența, altfel riscăm să stăm toată ziua cu el la sân fără a mai ști când mănâncă și când se liniștește.

De regulă, atunci când suge de confort nu auzim înghițituri decât ocazional, bebe este liniștit și tendința este să adoarmă. În caz contrar, dacă-i este foame și înghite rar, va începe să se agite și să plângă.

Se recomandă alăptarea la cerere, dar ce faci dacă bebelușul tău doarme noaptea câte 5-6 ore continuu? Îl trezești după un anumit timp sau respecți și atunci regula alăptării la cerere?

M.D.: Da, alăptăm la cerere, cu grijă în prima lună de viață să nu fie doar o somnolență dată de icter (un alt proces fiziologic).

Dacă bebelușul este trecut de 2-3 săptămâni și a crescut în greutate, icterul este discret, pe trecute și totuși copilul se încăpățânează să doarmă toată noaptea, vă recomand să-i respectați alegerea și să vă bucurați și voi de somn!!!

bebe doarme cu mami si tati

Care sunt semnalele, legate de sănătatea sânilor, care ar trebui să o facă pe mama care alăptează să se adreseze medicului? În asemenea situații (sâni dureroși, canale blocate) putem apela și la un consultant în alăptare?

M.D.: Semnale pentru care vă puteți adresa unui consultant în alăptare sunt: zonă tare, dureroasă, pată roșie pe sân, frison sau chiar febră, punct alb pe mamelon.

Semnale pentru care trebuie să vă adresați unui doctor ar fi: febră mare, peste 38.5 care persistă mai mult de 24h, însoțite de toate celelalte menționate mai sus. 

(Dacă vrei să citești despre situațiile delicate cu care m-am confruntat în alăptare, citește aici.)

Dacă în maternitate bebelușul a fost hrănit cu lapte praf, din diverse motive, cum poate mama să introducă alăptarea la sân, într-o formă blândă și sigură?

M.D.: În primul rând, mama ar trebui să se mulgă pentru a produce suficient lapte, apoi ca să-i facă trecerea copilului de la biberon la sân este de ajutor să folosească o sondă de gavaj sau un sistem tip sns. După ce bebelușul se obișnuiește să sugă la sân și sunt întrunite toate condițiile, mama poate să-l stimuleze să sugă fără alt ajutor.

În ce situații se recomandă folosirea pompei de sân și de ce nu trebuie să înlocuiască alăptarea?

M.D.: Pompa de sân se recomandă pentru creșterea lactației, pentru decongestionarea sânului în cazul în care este angorjat sau apar blocaje/obstrucții de canale, pentru situația în care mama trebuie să plece o perioadă sau are nevoie să facă un tratament incompatibil/intervenții chirurgicale.

Pompa, clar, nu trebuie să înlocuiască alăptarea!!!

(Dacă vrei să citești despre experiența mea cu pompa de sân, găsești aici.)

manuta bebelus

De când sunt mamă am avut ocazia să cunosc câțiva consultanți în alăptare de la care am primit numeroase informații care mi-au ușurat și au făcut mai frumoasă perioada de alăptare a copiilor mei. Când are nevoie o mamă de un consultant în alăptare și unde îl găsește?

M.D.: Ideal ar fi să cunoască un consultant în alăptare înainte de a naște, de exemplu la un curs de alăptare. Dacă în maternitate există un consultant, asta este o situație minunată, altfel în ziua externării ar putea veni la o consultație ca să se asigure că bebe se atașează corect, să verifice dacă există fren lingual, dacă transferul laptelui este corect, să afle poziții de alăptare, starea lactației…

Există servicii gratuite de sprijinire a mamelor care întâmpină probleme în alăptare?

M.D.: Consultanții IBCLC au diferite tarife pentru consultații, însă săptămânal se organizează, în mod gratuit, grupuri de sprijin în alăptare.

Mihaela, unde te pot găsi cei interesați de serviciile tale?

M.D.: Cei interesați mă pot găsi la centrul AloMama, în Brașov.

Îți mulțumesc că ai acceptat să răspunzi acestor întrebări, sper ca informațiile să fie utile și să înțelegem cu toții că laptele matern este un dar neprețuit pe care noi, mamele,  alegem să îl oferim copiilor noștri.

Cu drag de oameni,

Mama cu Dichis.

Mai poți citi:

CE AR VREA SĂ ÎȚI SPUNĂ BEBE DIN BURTICĂ

SECRETELE PROASPETEI MĂMICI

ÎNTREȚINEREA ÎN SARCINĂ

No Comments

    Leave a Reply