ÎL IUBESC MAI MULT PE UNUL DINTRE COPII?

mama cu fetita

Acum câțiva ani, în cadrul unui curs de parenting, trainerul lansase câteva întrebări legate de iubirea părintească și temerile cu care se confruntă părinții înainte de nașterea celui de-al doilea copil, întrebări care mi-au rămas întipărite în minte mult timp după aceea.

Ce se întâmplă cu iubirea părinților atunci când în familie vine al doilea copil? Se împarte? Crește?

Părintele iubește în mod egal fiecare copil?

În ce măsură diferă relațiile unui părinte cu fiecare copil al său?

Ceva mă făcea să cred că resursele mele de iubire sunt limitate

Mi-am amintit de acest curs când ne făceam planuri pentru al doilea copil (băiețelul nostru), pentru că realmente aveam dubii în ceea ce privește capacitatea mea de a genera iubire și de a construi o relație similară cu cea pe care o aveam deja cu fetița mea. Pe de-o parte, mă gândeam că nu este un subiect care trebuie analizat din punct de vedere rațional și  că ar trebui să las natura să își urmeze cursul firesc. Pe de altă parte, ceva mă făcea să cred că resursele mele de iubire sunt limitate și singura modalitate, pentru a fi echitabilă cu ambii copii, era să o împart pe cea care îi era dăruită ei, fetiței mele.

Îmi amintesc că trainerul de la curs era de o cu totul altă părere. El spunea că atunci când apare al doilea copil, iubirea părinților nu trebuie să se înjumătățească, ea crește de la sine. Imaginează-ți o floare ale cărei petale reprezintă iubirea pe care o simți pentru fiecare om din viața ta. Cu fiecare copil care se naște, apare o nouă petală de iubire în sufletul părintelui. Aceasta poate fi mai rotundă sau mai curbată, cu tentă de albastru sau inserții de roz, asemănătoare și diferită în același timp de toate celelalte petale.

Noi beneficiem de resurse nelimitate de iubire

Cu alte cuvinte, noi beneficiem de resurse nelimitate când vine vorba de iubire pentru cei din jur și cu atât mai mult pentru copiii noștri. Asta nu înseamnă că vom putea construi vreodată două relații de iubire identice. Nu prea avem cum să facem asta pentru că noi, oamenii, nu suntem identici. Fiecare copil răspunde într-un mod personal la iubirea primită din partea părintelui său. Unic fiind, el acționează și reacționează într-un fel propriu, emană o energie unică și astfel relația de iubire pe care o are cu mama lui devine unică și diferită într-o anumită măsură de cea pe care o are fratele lui cu același părinte.

mama si bebe

Pentru mine, lucrurile s-au clarificat odată cu nașterea celui de-al doilea copil, când am reușit după lungi așteptări să îmi privesc bebelușul, să îl ating, să ne minunăm unul de altul și să aduc în concret toate gândurile și proiecțiile făcute în cele 9 luni de așteptare. Așa am început să fiu conștientă de petala dedicată lui, băiețelului meu, care se transforma continuu, având-o alături pe cea a surorii sale, care de atunci s-a făcut și mai frumoasă fiind înconjurată din toate părțile de iubire.

Am grijă să fiu mama amândurora în fiecare moment

Bineînțeles că au intervenit schimbări legate de timpul petrecut cu fetița mea, o parte din acesta revenindu-i lui, fratelui mai mic. Cu toate acestea avem dup-amiezi pe care le petrecem pe de-a-ntregul împreună. Cât despre exprimarea sentimentelor, am grijă să fiu mama amândurora în fiecare moment, știu că ea, sora mai mare, este atentă la acest lucru și contează mult să nu simtă că este într-o competiție cu frățiorul ei.

Acum, cu toate aceste explicații dacă totuși insistați să știți pe care dintre copiii mei îl iubesc mai mult, deschideți bine ochii și citiți:

Noi, părinții, avem incapacitatea cognitivă și sufletească de a face o asemenea comparație, cumva circuitul care duce întrebarea la creier se întrerupe înainte să ajungă acolo. Și este minunat că se întâmplă așa.

Într-adevăr, cele două petale, care-i reprezintă pe copiii mei, diferă una de cealaltă și cu toate acestea le privesc cu aceeași dragoste, căldură, recunoștință și împlinire sufletească. Pe amândouă stau desenate amintiri neprețuite, bucurii și emoții doar de noi știute.

Cu drag de oameni,

Mama cu Dichis.

No Comments

    Leave a Reply