GRIJI DE MAMĂ NESFÂRȘITE

Odată cu cele două liniuțe zărite pe testul de sarcină, în sufletul viitoarei mame apar o mulțime de griji, mai mult sau mai puțin justificate, de cele mai multe ori exagerate.

Ea, mama, ajunge să își facă griji în legătură cu derularea sarcinii, se întreabă la nesfârșit dacă se hrănește suficient de bine și de sănătos, dacă cel mic crește cum trebuie, dacă va fi totul în regulă la ecografie, dacă bebe mișcă suficient. Uneori la magazin ajunge să se oprească în fața rafturilor calculând ce are de cumpărat și dacă e în regulă să care după ea atâtea plase. O mulțime de griji pun stăpânire pe mintea și sufletul mamei, înainte ca bebele ei să se fi născut.

Ajunge să nu mai doarmă noaptea, ocupată fiind să facă proiecții cu ea în postura de mamă

În sarcină, odată depășită săptămâna 37, începe să își facă griji cu privire la travaliu și la naștere…O reuși de data asta să nască natural, așa cum e firesc să se întâmple? Sau nu se va întâmpla nici acum? Ajunge să nu mai doarmă noaptea, ocupată fiind să facă proiecții cu ea în postura de mamă, gândindu-se la nesfârșit cum arată copilul ei, cu cine o semăna? De parcă nu sunt suficiente nopțile albe, de care a fost prevenită că vor urma după întoarcerea de la maternitate.

Dorește să-și alăpteze puiul, măcar în primul an de viață și este bucuroasă să îi iasă asta. Dar din păcate, apar mulți sfătuitori care simt nevoia să își dea cu părerea: dacă o fi bine, dacă este suficient lapte, dacă cel mic se satură. Cu toate că medicul o asigură că are un copil sănătos,grija este deja acolo, bine instalată. Musai trebuie să ceară o a doua părere, și parcă tot nu este suficient. Noroc că timpul le așează pe toate și vine vremea diversificării, dubiile dispar, copilul ″nu mai moare de foame″.

Ce o fi cu puiul ei? Nu s-a ocupat de el suficient?

Într-o discuție intempestivă, pe casa scării cu vecina de bloc, află că cel mic al lui Ștefănuț face la oliță de la opt luni. Șoc! Al ei, la doi ani, nici nu bagă în seamă olița-mașinuță care a ajuns să zacă acum undeva prin debara. Ce o fi cu puiul ei? Nu s-a ocupat de el suficient?

Asta ca să nu mai pomenim de carențele de limbaj ale celui mic, care nu-i dau pace.  Nu vede nicio soluție și se întreabă deseori ce ar mai putea face să-l ajute pe puiul ei să rostească măcar o frază? Îi spune povești în fiecare seară, îi citește cărțile preferate, se consultă cu el în numeroase alegeri, analizează împreună situații care apar și cu toate acestea el preferă să răspundă dând din mâini și mormăind.

Cu toate că ești într-una din aceste situații, nu-ți mai face griji, o să fie bine! Relaxează-te, ești cea mai bună mamă pentru puiul tău. Acum ești persoana de care are el cea mai mare nevoie.

Copilul tău va avea parte de momente grele în viață, cu sau fără aceste griji

Inevitabil, copilul tău va avea parte de momente grele în viață, cu sau fără aceste griji ale tale, așa e legea firii, în acest mod reușește să crească, să devină OM. Nu e păcat să te gândești constant la drobul de sare ce stă să cadă, când ai putea să îți privești minunea de copil cum crește? Să-i memorezi grimasele, zâmbetul senin, să-i simți parfumul de bebeluș încă alăptat, să-i pupi fruntea și mânuțele care fac zilnic o grămadă de năzdrăvănii și să-l strângi la piept, cât timp încă îți mai dă voie.

Lasă grijile, mamă, și bucură-te de copilul tău!

Cu drag de oameni,

Mama cu Dichis.

2 Comments

 • Avatar
  Reply
  Mami-deea
  November 21, 2017 at 2:21 pm

  Așa este!
  Noi mereu am fost ‘in urma’ insa am mers mai departe și ne-am bucurat unii de alții!

  • Mama cu dichis
   Reply
   Mama cu dichis
   November 21, 2017 at 3:59 pm

   Bine ați făcut!

Leave a Reply