EU SUNT MAMA, NU PRIETENA TA!

Mama si fiica

-Îmi pare rău, dar răspunsul meu rămâne NU!

Furioasă, mă privește și-mi aruncă un :

-Mamă, nu mai ești prietena mea!

-Offf, pui! Nici nu-mi doresc să fiu o prietenă, eu sunt mama ta și e foarte bine să rămân așa… (Cred că am bulversat-o complet.) Hai, mai bine, să îți explic ție și mamelor care ne citesc ce vreau să spun cu asta!

Relație echitabilă

Draga mea, nu-mi doresc să fiu prietena ta, pentru că între noi nu poate și nici nu trebuie să fie o relație echitabilă, de schimb la schimb, în care amândouă să avem de câștigat.

Îmi doresc să-ți fiu mamă și să-ți dăruiesc atât cât ai nevoie pentru a crește și a deveni un om frumos, isteț, atent la nevoile lui și ale celorlalți, care să-și știe menirea și să-și dorească să crească în fiecare zi, să descopere frumusețea acestei lumi și oamenii care o locuiesc. Nu e nici un schimb, pentru că noi, părinții, nu avem dreptul de a avea asemenea așteptări. Și așa am fost binecuvântați cu vârf și îndesat să creștem odată cu voi, să înțelegem și să ne asumăm propria copilărie prin însăși creșterea voastră (găsești articolul aici). Noi, părinții, suntem oameni privilegiați.

la joaca

Când greșești rămân lângă tine

Nu-i nimic, pui. Nu vreau să fiu prietena ta, pentru că atunci când greșești nu am cum să mă gândesc de două ori dacă prietenia noastră merită pentru a rămâne alături de tine. Sunt mama ta și nu mă gândesc să fiu în altă parte decât lângă sufletul tău, chiar și atunci când greșești și mai ales atunci când ceilalți se vor simți îndreptățiți să plece. Îți voi fi alături indiferent ce se va întâmpla, te voi trage de mânecă când greșești, încurajându-te să repari acolo unde se mai poate face ceva, să ceri iertare sau să accepți că greșeala e omenească, să tragi învățăminte și să mergi mai departe.

Voi fi mereu aici pentru a te încuraja să-ți urmezi visul și să încerci până vei reuși ceea ce ți-ai propus. Știi, noi, părinții, credem în puii noștri până la capătul lumii.

Sunt convinsă că vor fi nenumărate situații în care îmi vei întoarce lumea cu susul în jos, nenumărate zile când nu voi știi cum să fac ca să ne fie bine. Dar o vom scoate la capăt! Împreună.

Îmi voi repeta la infinit că faci toate astea pentru că alături de mine te simți în siguranță. Alături de mine știi că poți să încerci, să testezi, să înveți, să greșești… pentru că acesta este rolul unei mame.

Cea mai rea mamă din Univers

Îmi vei spune că sunt CEA MAI REA MAMĂ DIN UNIVERS. Replica asta, cu siguranță, și-au primit-o, la un moment dat, multe mame. Chiar și atunci mama îți va rămâne alături. Nu voi fi prietena ta, căci ea s-ar putea simți rănită la un moment dat de vorbele tale și să aleagă să plece. Până la urmă miza prieteniei voastre poate fi mare, însă nu e infinită.

Sunt suficient de puternică să mă descurc și să trec peste vorbe nedrepte și să te învăț totodată puterea cuvintelor, câte lucruri frumoase poți construi cu ajutorul lor sau cât de ușor poți răni cu ele.

mancam impreuna

Ai nevoie de NU-urile mele

Ai nevoie să fiu mama ta și să îți refuz exagerările, nedreptățile, să îți spun Nu, cu prețul de a primi la schimb vorbe pe care le vei regreta. Așa vei crește și vei învăța că există limite în care te vei simți în siguranță și te vei putea dezvolta frumos. Nu vreau să fiu o prietenă de treabă, dar îmi doresc să fiu o mamă conștientă și atentă la nevoile tale. Îmi doresc să îți dau aripi și să fii convinsă că sunt aici ori de câte ori ai nevoie să te întremezi după fiecare zbor prin lumea asta minunată.

Cu drag de oameni,

Mama cu Dichis.

No Comments

    Leave a Reply