CUM ALEG CĂRȚILE DIN BIBLIOTECA COPILULUI MEU

De trei ani de zile, de când avem o Buburuză  în viața noastră, ne-am dorit să punem bazele unei biblioteci, prin intermediul căreia micuța noastră să descopere lumea, să acceseze cunoștințe care să o facă să-și pună întrebări pe diverse subiecte, să caute răspunsuri, să-și dezvolte vocabularul și creativitatea, cu alte cuvinte o bibliotecă care să-și aducă aportul la dezvoltarea ei sănătoasă. În acest sens am încercat să achiziționăm titluri cât mai variate: în versuri sau în proză, texte scurte sau din contră povești ceva mai stufoase, cărți care să furnizeze informații interesante, adaptate vârstei ei,  într-un format atractiv și interactiv (ex. cărțile Usborne) sau lucrări care să vizeze creativul, fără vreun text, un fel de coffee table books pentru prichindei, numai bune de răsfoit și pus mintea la lucru în momentele de plictiseală.

Rafturile librăriilor abundă în cărți atractive… pline de greșeli gramaticale sau de exprimare

Fiind în căutarea unor asemenea cărți, am început ușor-ușor să deprindem criterii după care să ne ghidăm în alegerea lor, căci din păcate rafturile librăriilor abundă în cărți atractive, frumos colorate, însă pline de greșeli gramaticale sau de exprimare, mesaje negative, idei eronate despre lume și mediu, povești prescurtate într-un mod exagerat încât ajunge să se piardă însăși esența poveștii originale.

Trebuie să recunosc că nu am fost dintotdeauna  pricepuți în alegerea cărților pentru copii, astfel că au fost titluri care au poposit în casa noastră pentru o perioadă foarte scurtă de timp, dovedindu-se nepotrivite pentru Buburuză, fie datorită mesajului transmis, fie calității exprimării care lăsa de dorit. Probabil vi s-a întâmplat și vouă.

În ceea ce privește procurarea cărților pentru mica noastră bibliotecă, cel mai adesea apelăm la librăriile fizice care oferă acces direct la cărți atât pentru cei mari cât și pentru copii sau la  cele din spațiul virtual.  Ne place să intrăm în librării și să frunzărim înainte de a achiziționa ceva, să citim puțin din cărți, Buburuza să aleagă ce îi place, iar noi să o orientăm spre  criterii cât mai corecte de evaluare.

Recenziile existente, feedback-ul părinților și fotografiile cu pagini din cărți

Dacă vorbim însă despre mediul online, criteriile după care mă orientez în alegerea cărților la care nu am avut acces fizic, sunt date de recenziile existente, feedback-ul părinților și fotografiile cu pagini din cărțile respective. Din aceste fotografii se poate deduce calitatea exprimării, mesajul, stilul, culorile și desenele folosite.

În momentul în care acumulezi niscaiva experiență în achiziționarea cărților, observi un nou criteriu de evaluare a titlurilor, însăși editura care le publică sau colecția din care fac parte.

Urmând  aceste criterii, în biblioteca noastră au intrat de curând câteva titluri noi, interesante și captivante, pe care le recomand cu mare drag, mai ales dacă și micuții voștri sunt în perioada De ce-urilor și a întrebărilor fără sfârșit. Cartea care a făcut furori în această săptămână este o carte Usborne: Why do we need bees?, primită din partea JOYful Books. Ea reușește să răspundă celor mai frecvente întrebări puse de copii  în ceea ce privește viața albinelor: Cum arată o albină?, De ce înțeapă?, Ce rol are pentru om și mediul înconjurător?, Cum se face mierea?, De unde provine bâzâitul ei?, Ce rol are fiecare membru al unui stup?, plus multe alte informații interesante, prezentate într-un mod atractiv și interactiv. Cartea beneficiază, de asemenea, de pagini cartonate și clapete care întoarse dezvăluie răspunsuri prețioase la întrebările micilor curioși.

În prezent avem un joc al nostru pornind de la această carte: eu pun o întrebare referitoare la viața albinelor, iar Buburuza încearcă să-mi răspundă pe baza cunoștințele acumulate. Uneori pare simplu, alteori din contră, nu își mai amintește nimic și atunci îi recitesc întrebarea, iar ea întoarce clapeta ca să avem și răspunsul. În acest fel am ajuns să înțelegem și să jonglăm cu termeni ca insectă, larvă sau polen.

Pornind de la recomandarea noastră vă invit să veniți și voi cu câteva titluri de carte pentru biblioteca Buburuzei noastre, chiar aici, la secțiunea de comentarii a blogului.

Cu drag de oameni,

Mama cu Dichis.

Notă: Cartea Why do we need bees? poate fi găsită pe pagina JOYful Books.

 

2 Comments

 • Avatar
  Reply
  Elena
  October 5, 2017 at 6:59 pm

  La noi au fost f de succes cartile astea http://www.fleuruseditions.com/imageries-c656/ cred ca le avem aproape pe toate . Astra vara am vazut si la Carturesti, in romaeste, dar nu stiu daca sunt bine sau nu traduse.

  • Mama cu dichis
   Reply
   Mama cu dichis
   October 6, 2017 at 8:56 am

   Multumim Elena, le putem procura și folosi și în limba franceza. 🙂

Leave a Reply