TOAMNA SE NUMĂRĂ PRINȚESELE

-Mami, mammmmiiiii, hai să ne uităm după detalii, aici. Azi vreau Toamna. După toamnă vine Moș Crăciun, mami ? Așa-i ?

-După toamnă vine iarna, pui. Și iarna vine Moș Crăciun.

-Eu vreau patine roșii, mami.

-Știu pui.

-Tu ce patine vrei, mami ? Galbene ? Vrei galbene, mami ?

Buburuza noastră a deprins o metodă simplă și neobișnuită, la prima vedere, prin care plasează evenimentele în timp, fără să folosească sintagme uzuale de forma ″peste câteva săptămâni/ luni″, pe care, de altfel, copiii sub patru ani nu le pot înțelege. Pentru ei este mult mai ușor să facă referiri temporale folosindu-se de cele patru anotimpuri. Cu această metodă am reușit să-i explicăm Buburuzei când urma să se nască frățiorul ei, Leușor, pe care îl aștepta de multă vreme.

Văzând cât de mult simplifică lucrurile această abordare, am început să căutăm materiale cât mai atractive prin care să  integreze informațiile referitoare la cele patru sezoane din an. Am căutat povești, cărți, jocuri, desene animate și filme pentru copii.  Mi-am amintit și de seria Hoinari prin anotimpuri, despre care citisem anterior pe grupurile de parenting o mulțime de recenzii pozitive și nu am mai stat pe gânduri.

Am achiziționat toate cele  4 cărți: Primăvara, Vara, Toamna și Iarna. Cu cât le utilizam mai mult, cu atât găseam noi și noi metode prin care să ne putem bucura de ele. Dacă la început căutam elemente specifice fiecărui anotimp, cunoscute și la îndemână, în prezent ne orientăm spre cele secundare sau chiar necunoscute, Buburuza ajungând astfel să își îmbogățească vocabularul cu termeni noi, precum: evantai, eoliană, cavaler, prințesă, barză, bătător de covor, fierăstrău, macara…

Aceste achiziții s-au răsfrânt repede în viața noastră de zi cu zi. Când vedea o macara, ea striga din toți rărunchii: ″Macavaua, mami!″.  Expoziția de cavaleri și prințese din cartea Vara a determinat-o să ofere fiecărui membru al familiei câte o distincție: ″Mami e  regină, Buburuza e prințesă, tati un rege și bebe un prinț!″. În Toamna am dat peste zmee și a devenit urgentă și absolut necesară achiziția unuia pe care l-a ridicat împreună cu tati, în parc.  Pe viitor se anunță vehement și gălăgios o nouă achiziție: o pereche de patine roșii. Optimiști fiind, noi ne simțim norocoși că încă nu ne-a cerut o eoliană.

″Citind″ aceste cărți, Buburuza a făcut descoperiri și în lumea profesiilor, care s-au cerut explicate de mami sau de tati și uneori reamintite: vânzătoarea, profesorul de muzică, mecanicul auto, instalatorul, profesoara de balet sau dirijorul. De asemenea, pornind de la aceste cărți am povestit puțin despre personaje și interacțiunile lor sociale, am urmărit evoluția lor, am analizat  relația cauză-efect în cadrul acțiunilor acestora, încercând astfel să îi dezvolt Buburuzei capacitatea de anticipare a consecințelor acțiunilor pe care le întreprinde.  Așa am descoperit personajul Cornel (în Primăvara) care aleargă și din neatenție calcă pe o coajă de banană, rănindu-se la mână și rupându-și pantalonii în fund. Deși ultima parte îi distrează copios pe micii cititori, aceștia sesizează faptul că această întâmplare nu este la fel de amuzantă și pentru Cornel care trebuie să își schimbe pantalonii și să își panseze mâna. Și Buburuza a alunecat în parc, de pe marginea unei borduri, în timp ce alerga și vâna, în același timp, cu privirea un leagăn liber. A căzut și și-a zgâriat obrăjorul destul de serios. A plâns de ne-a auzit tot parcul, dar într-un final am reușit să o liniștesc amintindu-i pățania lui Cornel, care i-a readus ușor-ușor zâmbetul pe buze. Așa i-a fost mai ușor să înțeleagă că trebuie să fie mai atentă și să se uite pe unde calcă.

În momentul de față Buburuza manifestă o adevărată pasiune pentru cartea Toamna a acestei serii, probabil pentru că acest anotimp este momentan în plină desfășurare sau pentru că precede venirea lui Moș Crăciun.  Cert este că îi place ″să o citească″ de una singură, seara, înainte de culcare, după povestea lui mami și tati. Își aranjează lumina lămpii pe carte, își umflă pernuța la spate și începe să caute diverse detalii încă nedescoperite. După 10 minute de așa zisă ″lectură″ ne strigă să-i stingem veioza și în final toată lumea merge liniștită la culcare.

Întreaga serie Hoinari prin anotimpuri poate fi găsită aici.

Cu drag de oameni,

Mama cu Dichis.

2 Comments

 • Avatar
  Reply
  Bianca Stupar
  September 11, 2017 at 6:15 pm

  O relatie frumoasa se creeaza cu multa rabdare si dragoste, indiferent de natura ei. Sunteti un exemplu minunat, va iubesc!❤

  • Mama cu dichis
   Reply
   Mama cu dichis
   September 19, 2017 at 7:21 am

   Mulțumim Bianca și tu ai un loc special în inimile noastre!

Leave a Reply