SPĂLATUL PE DINȚI …LA CAPĂTUL RĂBDĂRILOR

Spălatul pe dinți:

În cabinetul medicului stomatolog (cunoștință de-a noastră) se prezintă o doamnă cu fiul ei de 7 ani, pentru un consult. Copilul-pacient avea deja crescuți și câțiva dinți permanenți printre cei de lapte. În urma consultului, medicul stomatolog constată cu uimire că fiecare dinte este cariat, dar absolut fieecaaare…la doar 7 ani…chiar și cei permanenți.
Medicul solicită mai multe detalii, în ce condiții, la o vârstă atât de fragedă, ajungi cu toți dinții cariați:
-Domnu’ doctor, copilul nu mă lasă să intru cu el, în baie. Și atunci cum să îl spăl pe dinți?

Ochii stomatologului se fac mariiiii, nu se aștepta la un asemenea răspuns.

Apoi liniște…multă liniște.

Cu toate că trăim în secolul în care trăim, cu toate că avem atâtea surse de informare, mai există părinți care înțeleg atât de diferit termenul de sănătate, de igienă personală, de iubire de sine. Încerc să nu judec un asemenea părinte pentru că sunt și eu părinte la rândul meu și probabil greșesc flagrant în ochii unora, însă am o mare, uriașă aș putea spune, nedumerire…Cum a reușit acea mamă să își aducă totuși copilul la stomatolog, în condițiile în care …doar a explicat și ea… treaba cu intratul la baie.
Sunt de acord că uneori cei mici ne ridică la fileu adevărate provocări, mai ales dacă vorbim de imprimarea obiceiurilor sănătoase. Însă mai cred că în asemenea situații copilul nostru are nevoie de răbdarea, dragostea și stăruința noastră în a asimila aceste obiceiuri.

Spălatul pe dinți…devenise o adevărată corvoadă

Și în cazul nostru spălatul pe dinți a fost o problemă. Am avut parte de momente în care devenise o adevărată corvoadă ora de culcare, tocmai datorită acestui moment care implica periuța și pasta de dinți. Aveam de-a face cu un copil obosit, irascibil, căruia i se părea extrem de amuzant să ne vadă cum reacționăm dacă își închide gura, taman când reușeam să apropiem periuța de dinți lui.
Am cumpărat periuțe de dinți cu tot felul de animăluțe (buburuze, Minnie Mouse), pastă de dinți cu aromă de căpșuni, păhărel în culoarea preferată, orice ca să simplificăm procesul. Apoi am citit diverse sfaturi ale altor părinți aflați în situația noastră. Și pentru ei spălatul pe dinți se realiza la fel, cu nervi întinși la maxim și răbdarea pusă la încercare.
Am folosit o mulțime de tehnici, de la spălatul pe dinți în fața Buburuzei, ca să preia exemplul, până la a o lăsa să ne spele și ea pe noi. Apoi am folosit oglinda de pe hol, în care mai mult ne scălămbăiam decât periam dințișorii, dar cu chiu cu vai reușeam, în cele din urmă, să avem dinți curați. Ne-am apucat și de numărat până la 5, în timp ce spălam grupele de dinți și această metodă chiar a funcționat o perioadă de timp.
De mare ajutor au fost poveștile cu Peppa Pig, care merge împreună cu frățiorul ei la dentist și cântecelele care descriu periajul pe înțelesul copiilor. Am descoperit și un exercițiu-joc pentru copii, prin care aceștia pot înțelege cum funcționează spălatul pe dinți și rolul lui, un exercițiu la îndemâna părinților și pe care îl recomand cu mare drag.
Se iau două bucăți de carton alb și pe fiecare dintre ele se desenează o gură cu dințișori. Peste aceste cartoane se aplică câte o folie transparentă de plastic. Pe unul din cartoane desenăm cu o cariocă mai multe pete și resturi de mâncare. Celălalt carton îl lăsăm curat.
Îi explicăm copilului că dințișorii spălați cu atenție, în fiecare seară și dimineață arată ca în desenul cu dinții albi. În schimb, o gură, a cărei dinți nu sunt spălați după fiecare masă, păstrează resturi de mâncare, iar în timp dezvoltă pete, carii, respirație urât mirositoare, dureri de dinți și arată asemenea cartonului desenat cu carioca. Cu ajutorul periajului (și i se oferă copilului o periuță care a fost trecută scurt sub jetul de apă) se pot înlătura aceste resturi, evitând astfel cariile, respirația urât mirositoare și durerile de măseluțe. (Și copilul poate curăța cu periuța resturile de mâncare și petele de pe dinți, lăsându-i albi și strălucitori.)


Deși Buburuza s-a descurcat foarte bine încă de la 6 luni să-și scuipe pireul pe tricoul meu, acum a dat uitării această acțiune. În fiecare seară la spălatul pe dinți o îndemn să scuipe pasta după periaj, dar ea o înghite, asigurându-mă zâmbind că e foarte bună. Pastele de dinți cu fluor, chiar și cele pentru copii, dacă sunt înghițite pot cauza dureri de burtică. Asta e provocarea noastră actuală- scuipatul pastei de dinți în chiuvetă. Pe viitor vom achiziționa o clepsidră pe care Buburuza o va putea folosi pentru a știi exact cât timp trebuie periați dințișorii. Apoi vom introduce ața dentară pentru copii, ca să își construiască un obicei din folosirea ei.
După cum vedeți mai avem mulți pași de făcut până putem spune că am rezolvat capitolul Spălat pe dinți.

Specialiștii recomandă ca până în jurul vârstei de 5 ani copilul să fie asistat sau verificat după ce s-a spălat pe dinți, deoarece poate rata cu ușurință anumiți dinți sau pur și simplu să-și dorească să treacă la o altă activitate mult mai atractivă pentru el și astfel să realizeze un periaj superficial.
Dacă v-ați simțit și voi provocați la capitolul Spălat pe dinți, sper să reușiți să vă înarmați cu mult zen, dragoste și răbdare, pentru sănătatea puilor noștri.

Cu drag de oameni,
Mama cu Dichis.

8 Comments

 • Avatar
  Reply
  Anamaria
  September 7, 2017 at 3:14 pm

  Eu cred ca dantura e un adevărat indicator se sănătate. Sunt sincer întristata sa aud ca exista părinti care încă neglijează acest aștept.
  Sper ca articolul tău a ajuns la cat mai multe urechi!
  Dar sper, ca voi reuși să fac fata unui copil plin de… personalitate… Și îl voi învăța importanta periajului zilnic.

  • Mama cu dichis
   Reply
   Mama cu dichis
   September 8, 2017 at 6:52 pm

   Când există dorință e un mare pas spre reușită. Succes Mami ANAMARIA!

 • Avatar
  Reply
  Mariana
  September 7, 2017 at 5:21 pm

  Sau, vei cumpara o pasta de dinti fara fluor, cu aloe si propolis, pe care buburuza o poate inghiti fara probleme

  • Mama cu dichis
   Reply
   Mama cu dichis
   February 3, 2018 at 2:21 pm

   Ai dreptate, însă îmi doresc să ajungă să nu mai înghită pasta de dinți, indiferent de compoziție.

 • Avatar
  Reply
  Iulia
  September 7, 2017 at 9:21 pm

  Si noi avem probleme cu spalatul dintilor. Nu ca nu vrea sa se spele. Vrea , dar singura. Va dati seama cat de bine se poate spala un copil de 2 ani. Mai mult roade periuta. Voi incerca metoda cu folia . Poate avwm noroc sa ne lase si pe noi sa o spalam.

  • Mama cu dichis
   Reply
   Mama cu dichis
   February 3, 2018 at 2:21 pm

   Mult succes Iulia, să ne spuneți cum a fost!

 • Avatar
  Reply
  Ana
  September 23, 2018 at 6:16 am

  As vrea sa stiu si eu acele desene cu Peppa Pig.
  Trecem printr-o perioada de regresie cu spalatul pe dinti…… 🙁

Leave a Reply