REZOLUȚII PENTRU ANUL URMĂTOR

Rezoluții

Îmi deschid agenda și privesc rezoluțiile notate acum aproape un an. De unele uitasem cu desăvârșire, la altele am renunțat treptat pe parcursul anului, însă pe câteva, de care am ținut cu dinții, am reușit să le concretizez.

Lansarea blogului a fost unul dintre obiectivele din listă duse la îndeplinire, în ciuda  faptului că timpul meu a devenit extrem de prețios, mai ales după nașterea celui de-al doilea copil, Leușor (tot în acest an).

De-a lungul anilor, stabilirea acestor rezoluții m-a ajutat mult căci mă conectează cu eul meu, cu ceea ce îmi doresc, mă determină să îmi iau angajamente față de mine însămi, față de timpul meu și să aleg eu direcția spre care vreau să se îndrepte viața mea. Așa că este lesne de-nțeles de ce aleg să fiu atentă la ceea ce trec în lista cu rezoluții pentru anul următor.

Nu știu câți dintre voi mai obișnuiesc să facă acest exercițiu introspectiv, însă după interviul realizat zilele trecute cu Radu Ilieș, Professional Coach (acreditat EuCF), privind stabilirea și îndeplinirea rezoluțiilor, sunt tare pornită pe treabă. Am nevoie doar de o agendă și puțin timp liber, pentru mine însămi, ca să transform și anul următor în ceea ce aleg eu să fie.

Spor la rezoluții pozitive, specifice și acționabile, vorba specialistului.

 1.De ce să facem o listă cu rezoluții?

Este mai ușor să ne concentrăm atenția și energia către atingerea unui obiectiv atunci când acesta este clar în minte, iar formularea și scrierea lui undeva ajută la această clarificare.

2.Contează modul în care sunt formulate aceste obiective?

Absolut. În mod ideal, obiectivul trebuie formulat pozitiv, specific, acționabil și 100% sub propria influență.

De exemplu: ″în fiecare marți și joi, de la 8 la 9:30 sunt în sala de fitness și fac mișcare″, acesta este un obiectiv corect formulat. În schimb, ″ca să nu mai creadă lumea că sunt gras(ă)″-aceasta este o formulare negativă, nu se află sub influența noastră pentru că este vorba despre ce crede lumea și în plus nu avem un plan de acțiune specific care ar putea fi îndeplinit. Cu alte cuvinte, un asemenea obiectiv are șanse scăzute de realizare.

3.Câte obiective ar trebui să trecem pe hârtie pentru a fi cât de cât realiști? Ar trebui revizuite constant de-a lungul anului?

Cel puțin un obiectiv. Dacă sunt mai multe este important să avem grijă să nu se suprapună sau să intre în conflict. Avem resurse limitate de timp și voință, iar dacă stabilim prea multe obiective sau obiectivele sunt în conflict între ele, șansele să nu poată fi realizate cresc. Asta înseamnă că ne supunem riscului de a deveni demotivați și de a ne pierde elanul.

Este recomandat ca periodic (cel puțin o dată pe săptămână) să revedem lista și acolo unde este nevoie să revizuim obiectivele scrise. O idee bună ar fi să notăm obiectivele într-un loc unde le putem vedea frecvent: pe prima pagină a agendei folosite pentru planificarea zilnică, pe un semn de carte folosit în mod curent sau  pe o cană de cafea personalizată cu obiectivele noastre.

4.Cum facem să ducem la îndeplinire rezoluțiile stabilite?

Le stabilim corect, le revizuim periodic și acționăm.

5.De ce ajung, anumite rezoluții, să se piardă pe drum sau pur și simplu să nu mai fie importante? La ce anume trebuie să fim atenți pentru a nu ne sabota singuri?

Uneori prioritățile se schimbă de-a lungul timpului și atunci ajută să fim flexibili și să ținem cont de noile circumstanțe. De aceea, revizuim periodic obiectivele pe care le-am stabilit.

Cu alte cuvinte, rezoluțiile nu ar trebui să devină o corvoadă pentru simplul motiv că la un moment dat erau ceva ce ne doream. Dimpotrivă, rolul lor este să ne ajute să ne dezvoltăm continuu și de aceea este nevoie din când în când să le ajustăm.

În plus, mai trebuie să fim atenți și la rezervorul nostru limitat de voință. Obiectivele noastre ar trebui să fie realiste pentru posibilitățile noastre (fizice, psihice, financiare, etc.). Dacă ne propunem prea multe, rezervorul de voință nu va reuși să facă față până la capăt.

În plus, ajută să ne recompensăm periodic și să păstrăm în minte/ în inimă imaginea vie cu rezoluția gata obținută.

Cu drag de oameni,

Mama cu Dichis.

Articole similare

4 Comments

 • Reply
  Elena Munteanu
  December 30, 2017 at 12:07 pm

  Ai avut un an plin!
  Frumos sa iti fie si urmatorul!

  • Mama cu dichis
   Reply
   Mama cu dichis
   December 31, 2017 at 2:24 pm

   Mulțumesc Elena! Să ai și tu un an plin de sănătate, călătorii, zâmbete și articole pe blog.

 • Reply
  Carmen
  December 30, 2017 at 8:06 pm

  Ajuta si daca iti pui obiectivul principal ca si dorinta intre cumpana dintre ani:)! Eu an de an am cate un obiectiv mare!!

  • Mama cu dichis
   Reply
   Mama cu dichis
   December 31, 2017 at 2:25 pm

   Așa este, am încercat și varianta aceasta!

Leave a Reply