LASAGNA CU VINETE ȘI CIUPERCI

Știți momentele acelea când copilul mai are puțin și se urcă pe pereți, când afară sunt peste 30 de grade (parcul nu e o opțiune), pare că ai epuizat activitățile care îi trezeau interes, jucăriile sunt întinse prin toată casă, prânzul se apropie și tu nu ai nimic pregătit în frigider?

Cea mai bună idee în asemenea momente pare a fi gătitul împreună.  Ceva bun, care să presupună multe legume, unele pe care nu le prea folosim de obicei, astfel încât să învățăm lucruri noi împreună…de exemplu cum arată o vânătă adevărată.

Așa că ne-am apucat de Lasagna de vinete și ciuperci. Împărtășim cu voi rețeta și vă garantez că iese mult mai bună gătită  împreună cu micul ajutor.

Ingrediente folosite:

1 cutie Foi de lasagna (18 buc)

480 g Mozzarella

Parmezan (după gust)

Compoziție:

1 Ceapă

1/2 Țelină (400 g)

2 Morcovi (350 g)

2 Vinete (850 g)

500 g Ciuperci Champignon

100-150 g Vin alb SAU 400 g Roșii proaspete/ la conservă  (acest preparat iese mai gustos cu vin)

2 linguri Ulei de floarea soarelui

Sare (după gust)

Piper (după gust)

Busuioc (după gust)

Oregano (după gust)

Un fel de Sos Bechamel:

20 g Unt 80% grăsime

1 lingură Făină

200 g Lapte

Magia Mamei cu Dichis și a Buburuzei sale:

Mai întâi pregătim compoziția lasagnei. Ceapa se taie mărunt, țelina și morcovul se dau prin răzătoare/robot. Toate acestea se călesc cu puțin ulei, adăugând sare și piper după gust.

Vinetele și ciupercile se taie cubulețe. Acestea se adaugă peste morcovi, țelină și ceapă. Apoi le lăsăm puțin să scadă. Adăugăm oregano și busuioc.

Peste legume punem vinul și lăsăm la foc mic până iese tot alcoolul. Dacă folosiți roșii lăsați la foc până se împrietenesc toate legumele. Mai potriviți de sare și piper.

Bechamelul: Într-o cratiță mică punem lapte la încălzit, în care punem untul pentru a se topi. Adăugăm făina, pe care o amestecăm bine cu restul sosului pentru a evita cocoloașele. Lăsăm sosul la foc mic până începe să se îngroașe.

Așezarea în tavă:

Puneți o tigaie cu apă la fiert, pentru a introduce fiecare foaie de lasagna în apa fiartă, pentru un minut,  înainte de a o pune în tavă. Luați o tavă de cuptor sau un vas yena și ungeți-i pereții cu unt.

Puneți primul strat de foi de lasagna, după ce introduceți fiecare foaie în apa fiartă. Le ungeți apoi cu sos bechamel, puneți un strat de compoziție, adaugați mozzarella răzuită și puțin parmezan, apoi reluați: un strat de foi de lasagna, sos bechamel, compoziție… până când terminați compoziția. Pentru că am folosit o tavă mare, de cuptor, am obținut un singur strat de lasagna.

Încheiați cu un strat de foi de lasagna peste care răzuiți mozzarella, adăugați puțin oregano și băgați totul la cuptor, până prinde o crustă frumoasă aurie.

La servire se adaugă parmezan răzuit.

Să vă fie de sănătate și la cât mai multe activități împreună cu puii voștri, chiar și activități casnice!

Cu drag de oameni,

Mama cu Dichis.

 

 

No Comments

    Leave a Reply