DE CE PLOUĂ, MAMI?

Cei mici învață mult mai repede și mai ușor observând lucrurile din jur sau asimilând informații din cărți care îi atrag, cu povești sau în format Întrebări și răspunsuri (Usborne). De ce vă spun acest lucru?

În vară au început primele întrebări ale Buburuzei noastre cu privire la manifestările climaterice: ploaie, vânt…  și bineînțeles zăpadă. La toate acestea i-am răspuns cum ne-am priceput noi mai bine și, credeți-mă, a fost provocator. Apoi la maternitate, frățiorul ei  abia născut ″i-a dăruit″, la prima lor întâlnire, o umbrelă roz, la care tânjea ea de mai multă vreme. Încântată peste măsură a început să care umbreluța cu ea peste tot. Dacă ați văzut o creață de nici un metru, cu o umbreluță roz, într-o zi caldă de vară, fără strop de ploaie, ea era. În fiecare dimineață își lua umbrela din cuier convinsă că va ploua. Dacă nu se întâmpla lucrul acesta reveneau întrebările ei : De ce nu plouă? Și indiferent de răspuns, ea continua cu un De ce?.

De curând am avut parte de o furtună în toată regula, eram acasă, în sufragerie, când s-a auzit primul tunet. Și-a lăsat jos păpușa și ursulețul, și-a luat figura serioasă, ușor îngrijorată și mi-a tăiat calea, postându-se în fața mea:

-Ce se aude, mami?

-Cum plouă afară. (Draga de ea întreba de bubuitură, dar maică-sa împacheta un scutec de la cel mic și era concentrată pe respectarea normelor de igienă.)

-De ce plouă?… Și uite așa o luam de la capăt cu întrebările.

Tati a intervenit și a salvat situația, a luat-o în brațe, a dus-o la geam și a început să-i explice calm despre fulgere, tunete, să-i arate stropii de ploaie de pe geam, cu răbdarea pe care doar el o are atunci când eu nu mai am de unde. La un moment dat i-am auzit că numărau secundele dintre fulger și tunet, amuzându-se pe seama furtunii. Am zâmbit în sinea mea recunoscătoare că sunt ai mei, așa minunați și curioși.

Cu toate acestea Buburuza nu este un copil care să se dea bătut cu una cu două, mai degrabă am putea spune că este un copil  cu un mare DE CE în brațe- asta da, căci a născocit noi și noi întrebări pentru mine și tatăl ei: De unde vine ploaia? Unde pleacă soarele? Absolut fiecare răspuns de-al nostru era urmat de un deja amuzant și ironic De ce? de-al ei.

Am fost ajutați în această perioadă, pe alocuri chiar inspirați, de cadoul celor de la JOYful Books, care ne-au dăruit cartea Usborne What makes it rain?,  o carte care răspunde celor mai frecvente  întrebări ale copiilor cu privire la manifestările meteorologice, oferindu-le astfel și părinților variante de răspuns pentru momentele când se simt încurcați sau ușor depășiți de curiozitățile puilor lor.

Din experiența noastră, cărțile de tipul – Întrebări și răspunsuri- sunt o alternativă foarte bună la cărțile de povești clasice (întâlnite în toate bibliotecile celor mici), deoarece oferă copilului informații punctuale, într-un format diferit și dintr-o perspectivă nouă.

Noi suntem mari iubitori ai cărților Usborne și avem deja câteva titluri pregătite pentru lista lui Moș Crăciun. Oare v-am spus că la JOYful Books puteți găsi cărți și pentru micii pasionați de planete, dinozauri, vulcani sau diverse animale? Intrați pe pagina lor, vedeți ce cărți vă fac cu ochiul și scrieți-i și voi lui Moș Crăciun. Mai bine să fim pregătiți din timp.

Cu drag de oameni,

Mama cu Dichis.

 

No Comments

    Leave a Reply