CĂRȚI TESTATE ȘI RECOMANDATE PENTRU COPIII CU VÂRSTE CUPRINSE ÎNTRE 0 ȘI 3 ANI

bebe catre carti

Acest articol nu este sponsorizat.

În apropierea primei aniversări a Buburuzei, întâiul nostru copil, am început să mă interesez de cărți pe care aș putea să i le citesc seara, înainte de culcare sau pe care să le răsfoiască ea în voie. Mi-am dorit să aibă acces la cărți speciale, cu mesaje pozitive, corect scrise și cu o grafică frumoasă. Am început să studiez articole de profil, să frunzăresc stocul editurilor și al librăriilor, să vorbesc cu mămici care aveau deja copii peste vârsta fetiței mele și erau trecute de etapa asta. Așa am aflat de majoritatea cărților care astăzi ocupă măsuța de citit și rafturile bibliotecii copiilor mei (căci între timp familia noastră s-a mărit cu un Leușor simpatic și zâmbicios). Bineînțeles, cele mai pertinente și dezinteresate recomandări le-am primit de la mamele care au testat în timp calitatea cărților, fiind atente la: mesaj, scriere, grafică și chiar hârtia folosită. Da, hârtia paginilor este importantă, mai ales la vârste mici. Așa se face că primele cărți îndrăgite de Buburuză, astăzi au paginile împânzite cu fâșii de scotch. Motivul? Două mânuțe entuziaste și mult prea rapide pentru reacția unei mame cu restanțe serioase la somn.

Așadar, pentru a fi de folos și altor mame în plin proces de documentare în ceea ce privește biblioteca copiilor, iată lista cărților pe care eu și Buburuza  le recomandăm fără ezitare. Abia aștept să îmi spuneți dacă le aveți și voi în bibliotecă.

hoinari prin anotimpuri

HOINARI PRIN ANOTIMPURI (PRIMĂVARA, VARA, TOAMNA, IARNA)- Rotraut Susanne Berner

Tare mult am căutat aceste cărți, mai ales că, la acea vreme, nu existau pe stoc și am așteptat ceva timp până să se reediteze. Îmi amintesc cum urmăream grupurile de parenting și cărți pentru copii, poate, poate  o mămică le va vinde pe cele rămase de la puiul său.

Din fericire editura le-a scos din nou pe piață și le-am putut achiziționa. Nu întâmplător mi-am început lista de recomandări cu  ele, pentru că realmente sunt incomparabile cu celelalte cărți de pe piața românească. În plus sunt cărți de cursă lungă, cum le numesc eu, adică pot fi folosite fără probleme mulți ani. Noi la cei 3 ani și jumătate ai Buburuzei încă ne mai bucurăm de ele.

Seria Hoinari prin anotimpuri cuprinde patru cărți (mai nou a apărut și a 5-a: Hoinari prin anotimpuri-Noaptea) în care cititorul este invitat prin intermediul celor șapte cadre să viziteze un frumos oraș (de provincie, dacă mă întrebați pe mine). Imaginile se păstrează de la o carte la alta, variind doar anotimpul, aspectul orașului și activitățile cetățenilor. Cât despre personajele cărții, unele sunt prezente pe parcursul tuturor anotimpurilor, pe când altele apar doar ocazional (în câte o carte).

Toate paginile acestor cărți sunt cartonate, ceea ce le prelungește foarte mult viața în sânul familie sau mai bine zis în mâinile micilor năzdrăvani.

Poate vă ajută să vă povestesc cum am folosit noi Hoinarii!

-Am îmbogățit vocabularul arătându-i și povestindu-i Buburuzei despre diverse elemente surpinse în carte, am continuat prin a reveni la ele în mod repetat, menționând de fiecare dată noi aspecte;

-Pentru a consolida culorile, am început să căutăm diverse obiecte pornind de la o anumită culoare;

-Am identificat și am făcut cunoștință cu  personajele cărții (folosind prezentarea de pe coperta din spate);

-Am analizat ipostazele orașului pornind de la detalii;

-Am învățat să numărăm elementele care se repetă (de exemplu, dovlecii în paginile Hoinari…Toamna);

-Am deprins trăsăturile fiecărui anotimp și am învățat să plasăm temporal diverse evenimente din viața noastră, în funcție de ele.

-Am încercat, prin întrebări, să creez un dialog despre orice îi stârnea Buburuzei  interes în paginile preferate;

-Acum, la trei ani și jumătate ne jucăm: Găsește elementul! Ea deschide una din cărți la o anumită pagină, iar eu caut un element cât de mic pe care i-l descriu sau îl numesc, iar ea urmează să îl găsească. Dacă nu reușește să îl identifice, solicită un indiciu nou, de exemplu: culoarea elementului sau menționarea unui alt obiect (mai vizibil) aflat în vecinătate.

Sper că am reușit să surprind cât de ofertante sunt aceste cărți pentru stimularea imaginației, a vocabularului și a cunoștințelor generale (numărat, învățat culorile, anotimpurile, plasare temporală) pentru micii omuleți.

carti lucia muntean

Cărțile Luciei Muntean: RIME PENTRU CEI MICI vol.2, RIME CU ARIPIOARE, RIME PENTRU CEI MAI MICI

Cei care nu locuiesc în România sau ai căror copii frecventează o creșă/ grădiniță cu predare în limbă străină poate rezonează mai ușor cu dorința mea de a-i pune la dispoziție copilului poezii în limba română. (Noi locuim momentan în Budapesta.) În această privință cărțile cu versuri semnate Lucia Muntean, achiziționate  din țară, m-au ajutat, iar ei i-au plăcut foarte mult. Pe lângă mesajele pozitive pe care le transmit poeziile (alimentația sănătoasă, viața animalelor, importanța familiei și rolul fiecărui membru, legătura strânsă dintre mamă și fiică), grafica atractivă, muzicalitatea versurilor (care familiarizează urechea micuților cu o anumită cadență), antrenarea memoriei cu versuri de doar 7-8 silabe și rima împerecheată, strofele mai dezvoltă vocabularul și interacțiunea copil-părinte în ceea ce privește aspectele necunoscute și regăsite în paginile cărții.

Lucia Muntean scrie și povești. Dintre acestea, în biblioteca noastră au poposit: Povestea prietenilor din pădure și Povestea puiului de arici. Ambele sunt axate pe unicitatea fiecărei ființe, pe faptul că avem cu toții un rol în bunul mers al lucrurilor, pe munca în echipă, pe descoperirea aptitudinilor proprii și valorificarea lor.

carti printesa

Cărțile Prințesei Urbane (Ioana Chicet Macoveiciuc): TE IUBESC, ORICE-AI FACE!, ÎMPREUNĂ-SOLUȚII DE JOACĂ ȘI IUBIRE LA PROBLEME MICI ȘI MARI și BĂIEȚELUL CU ARIPĂ DE FLUTURE

Cărțile Ioanei nu mai au nevoie de prezentare. Copiii se pot identifica ușor cu personajele cărților: Ema și Eric, doi copii “ca toți copiii”, cum precizează autoarea la începutul cărții Împreună-Soluții de joacă și iubire la probleme mici și mari.

Te iubesc, orice-ai face! a fost mult timp preferata Buburuzei mele. Se și observă acest lucru datorită paginilor cărții “vindecate” de mine cu scotch. Când îi citeam din ea, îi plăcea să dea singură paginile, să se întoarcă la câte o secvență preferată, deși nu stăpânea foarte bine finețea mișcării. Uneori trăgea pagina mai tare decât ar fi vrut și… accident! Remediam cu răbdare, explicații și scotch .

Apoi am descoperit povestea Băiețelului cu aripă de fluture unde l-am întâlnit pe micul David, de la care am învățat că fiecare dintre noi este deosebit și cât bine ne face să știm și să acceptăm asta ca să ne putem bucura de viață împreună, în această diversitate.

paianjenul firicel

MICUL PĂIANJEN FIRICEL și MICUL PĂIANJEN FIRICEL ARE O SURIOARĂ: Diana Amft

Cartea Micul păianjen Firicel reușește să îi apropie pe cei mici de lumea păianjenilor. Cartea ridică problema fricii oamenilor față de păianjeni, prezentând numeroase explicații pline de blândețe oferite de simpaticele personaje din carte, păianjeni și membri ai familiei lui Firicel, personajul principal. Copiii ajung să îi cunoască  pe Unchiul Picior-Lung, vesela mătușică Uța, Punchi-păianjenul care nu mai locuiește de multă vreme într-o pânză, speriatul Hapciu, sportivul Muși, cocheta Bella, păianjenul artist Miro și înțeleapta Buni Maia.

Când fetița mea a devenit surioară, a primit în dar de la unchii ei- Micul păianjen Firicel are o surioară, care este minunată mai ales pentru copiii care urmează să intre în această nouă și frumoasă etapă de frate sau soră mai mare. Ea răspunde la întrebările micuților curioși legate de schimbările care vor apărea odată cu venirea bebelușului, despre jocurile pe care le vor putea face împreună, despre ajutorul acordat părinților la îngrijirea lui, despre cum se transformă iubirea părinților atunci când se naște un nou copil. La final autorul transmite un mesaj benefic pentru familia care s-a mărit și pe care l-am putea reține și aplica noi toți: atunci când felicităm o familie pentru copilul nou-născut, să nu uităm să felicităm și copilul care tocmai a devenit frate mai mare. El nu este un spectator extern, are și el sentimente, trăiri și muuuuulte întrebări.

Legat de venirea bebelușului și transformările prin care trece  copilul atunci când devine frate mai mare, am scris în articolele următoare:

10 Sfaturi pentru o relație frumoasă între fratele mai mare și bebe

Când copilul tău devine frate mai mare-partea I

Pregătirea copilului pentru un frățior-partea II

Seria Disney de la EDITURA LITERA MICĂ: PINOCCHIO și CARTEA JUNGLEI.

Am dorit să menționez aceste cărți ale Editurii Litera Mică, pentru că în momentul de față sunt mult prea multe cărți pe piață care efectiv trunchiază cu nerușinare povestea originală, pierzând esența, firul narativ, uneori chiar și mesajul principal. Cărțile Editurii Litera Mică, seria Disney sunt fidele filmelor de desene animate atât în ceea ce privește conținutul, cât și grafica.

zana capsunica

ZÂNA CĂPȘUNICA- În lumina soarelui, Stefanie Dahle

O carte cu o grafică superbă, în culori vii, în care zâna Căpșunica este nevoită să își mute casa și fructele, datorită ploilor abundente care i-au invadat casa afectând solul. Cel mic poate observa cu câtă rapiditate și hotărâre se mobilizează Căpșunica pentru a-și rezolva problemele și cât de ușoare devin toate atunci când poți conta pe prieteni.

carti usborne

Cărțile Usborne: WHY DO WE NEED BEES? și WHAT MAKES IT RAIN?

Cărți de tipul întrebare-răspuns, cărțile Usborne sunt apreciate de la prima citire, datorită graficii, interacțiunii cu cei mici (prin clapetele care ascund răspunsuri) și a numeroaselor explicații formulate pe înțelesul lor. Noi am reușit să ne bucurăm de: Why do we need  bees?, o carte care descrie viața albinelor, rolul lor benefic în natură, modul în care trăiesc și se organizează în stup, nevoia noastră de a le proteja și modul în care le putem susține existența.

What makes it rain?, o altă carte Usborne, a făcut-o pe fetița mea să iubească curcubeul, să înțeleagă în ce condiții apare, să recunoască semnele unei furtuni dar și să nu se mai teamă de tunete și fulgere.

Nu ai cum să nu fii cucerit de cărțile Usborne, pentru că tratează subiecte extrem de interesante într-o manieră accesibilă, pe înțelesul copiilor.

Aștept cu drag și recomandările voastre pentru biblioteca noastră.

Să vă fie ziua minunată, cu țânci în brațe și pagini de carte răsfoite împreună!

Cu drag de oameni,

Mama cu Dichis.

4 Comments

 • Avatar
  Reply
  Ioana- Ariana Mihai
  December 26, 2018 at 7:33 am

  O intrebare: noi locuim in Spania… iar peste câteva zile vom merge in vizită la bunici(Bucuresti)… as gasi aceste cărți în librării? sau le gasesc pe vreun site….?
  Mulțumesc frumos!

  • Mama cu dichis
   Reply
   Mama cu dichis
   December 26, 2018 at 9:55 pm

   Ioana, bine ai venit pe blogul meu! Cărțile pot fi găsite în librării, exceptând cele Usborne care au fost comandate online de la un reprezentant Usborne. Nici noi nu locuim în România și de fiecare dată când revenim în țară facem rezerve de cărți pentru perioada următoare. De cele mai multe ori mergeam în librării și făceam alegeri la fața locului. Dar mai nou procedăm în felul următor: ne interesăm de cărți și, când știm exact ce dorim, comandăm online și alegem să fie livrate familiei noastre. În felul acesta știm exact ce cărți ne așteaptă când ajungem în țară , apoi dacă ne mai dorim ceva extra mai dăm o raită prin Cărturești, Eminescu…

 • Avatar
  Reply
  Ioana- Ariana Mihai
  December 26, 2018 at 7:34 am

  O intrebare: noi locuim in Spania… iar peste câteva zile vom merge in vizită la bunici(Bucuresti)… as gasi aceste cărți în librării? sau le gasesc pe vreun site….?
  Mulțumesc frumos!(mda, mi-am dat seama ca sunt 2 întrebări😋)

 • Mama cu dichis
  Reply
  Mama cu dichis
  December 26, 2018 at 10:07 pm

  Cărțile Anotimpurile pot fi comandate de aici:
  https://www.edituracasa.ro/hoinari-prin-anotimpuri-toamna-503.html
  Reprezentantului Usborne îi poți scrie aici și ai livrarea foarte repede:
  https://www.facebook.com/usborne.joyfulbooks/
  Restul cărților pot fi comandate pe :
  https://carturesti.ro/
  http://www.elefant.ro/carti
  Sper să îți fie de folos!

Leave a Reply