CÂND COPILUL TĂU DEVINE FRATE MAI MARE- PARTEA I

În copilărie mi s-a repetat frecvent cât de geloasă am fost când s-a născut sora mea mai mică, cu toate că aveam deja patru ani. Nu înțelegeam pe atunci ce înseamnă asta, însă puteam percepe că nu era un lucru pozitiv. Deși puneam întrebări despre ce înseamnă a fi un frate gelos, nu primeam lămuririle de care aveam nevoie din partea părinților mei.

Această gelozie a fratelui mai mare…

Anii au trecut și am ajuns  în postura de mamă care așteaptă nașterea celui de-al doilea copil. Inevitabil mi-am dorit să știu mai multe despre această gelozie a fratelui mai mare, pe care o înțelegeam la nivel teoretic, dar mărturisesc în continuare că nu o experimentasem la nivel conștient. Așa am dat peste numeroase informații, cărți și articole scrise pe tema emoțiilor pe care le resimte un copil atunci când mama se  întoarce de la maternitate cu un bebeluș.

Specialiștii vorbesc chiar despre o „dramă” a  fratelui mai mare, un întreg șir de emoții pe care îl parcurge  fiecare copil care experimentează o asemenea schimbare, trecerea de la stadiul de copil unic la cel de frate mai mare, cu alte cuvinte: încântare, uimire, respingere, negare, suferință, acceptare și adaptare. Deși pare un proces dificil, copilul reușește să îl parcurgă natural, problemele apărând doar în cazul în care rămâne blocat într-una din etape și nu reușește să încheie procesul.

Traseul emoțional…

Pentru a înțelege traseul emoțional, haideți să vedem cum se petrec de fapt lucrurile, în accepțiunea psihologilor:

 

 • În momentul în care mama se întoarce de la maternitate cu bebelușul, copilul mai mare este foarte încântat, căci îl percepe pe cel mic ca pe o jucărie nouă, extraordinară și reală, care interacționează, se mișcă și plânge.

 

 • Atunci când rudele vin în vizită pentru a cunoaște noul membru al familiei, copilul este uimit de capacitatea pe care o are această ″jucărie″ de a prelua toată atenția celor din jur, pe când el rămâne de cele mai multe ori ignorat. Toate subiectele  de discuție ajung să se învârtă în jurul noului membru din familie. Acest lucru determină inevitabil o reacție din partea copilului, cel mai frecvent manifestată prin negarea faptului că bebelușul ar fi fratele lui.

 

 • Următorul pas este să găsească soluții prin care lucrurile să redevină cum erau înainte, când putea primi toată atenția și iubirea. El simte că acum i s-a luat locul pe care îl ocupa în cadrul familiei și dragostea părinților săi.

 

 • Pentru că lucrurile nu par să evoluează în favoarea lui, fratele mai mare începe să își taxeze și mama, retrăgându-și manifestările de dragoste față de aceasta.  Procesul continuă uneori pe plan psihic cu apariția unor frici sau chiar în plan fizic, cu îmbolnăviri.

 

 • Procesul se încheie în momentul în care copilul își reacceptă părinții și își asumă rolul de frate mai mare.

Deși pare o etapă sensibilă din viața copilului nostru, în calitate de părinți avem la îndemână metode prin care putem veni în sprijinul lui, atât înainte cât și după nașterea bebelușului. Este important să îl pregătim din timp, să-l lămurim ori de câte ori are nevoie și să-l susținem pe tot acest parcurs cu dragoste și empatie.

În articolul următor (aici) voi reveni cu metodele pe care le-am folosit cu Buburuza noastră până la momentul de față, pentru a avea o trecere blândă și ușoară spre statutul de soră mai mare.

Cu drag de oameni,

Mama cu Dichis.

 

Surse:
Laura Markham, Părinți liniștiți, frați fericiți-Cum să creștem frați prieteni pe viață, Ed. Multi Media Est Publishing;
Adele Faber, Elaine Mazlish, Rivalitatea dintre frați- Ajută-ți copiii să se înțeleagă ca să poți avea și tu o viață normală, Ed. Teora;
http://www.psychologies.ro/anchete-si-dosar/cum-gestionezi-gelozia-unui-copil-la-venirea-pe-lume-a-unui-frate-sau-a-unei-surori-2140039/3;
https://psihart.wordpress.com/2012/01/19/pregatirea-fratelui-mai-mare-pentru-nasterea-unui-bebelus/.

2 Comments

 • Avatar
  Reply
  Anamaria
  July 10, 2017 at 3:07 pm

  Eu sunt copil singur la părinți, mamă de o singură fetiţă… Departe de mine e gândul de a da sfaturi!
  Însă voiam să împărtășesc o idee foarte interesantă pe care am auzit-o: drama fratelui mai mare poate fi comparată cu drama pe care ar simţi-o o femei dacă soţul ar aduce acasă încă o soție.
  Pare amuzant, însă, cred că este foarte greu de acceptat un nou membru!

  • Mama cu dichis
   Reply
   Mama cu dichis
   July 10, 2017 at 4:39 pm

   Da, am auzit și eu ideea aceasta și cel mai mult îmi plăcea secvența în care soțul își liniștește soția spunându-i că deși a adus încă o soție în casă, pe ea o va iubi la fel de mult. Asta legat de modul în care încercăm și noi părinții să liniștim fratele mai mare în legătură cu dragostea pe care i-o purtăm.

Leave a Reply