BAGAJUL PENTRU MATERNITATE

De dimineață am intrat pe ușa clinicii pentru a discuta opțiunile pe care le am la dispoziție și pentru a cunoaște echipa medicală care mă va asista la naștere. Încet, încet simt cum se instalează emoțiile, una câte una. Fiecare zi mă apropie tot mai mult de întâlnirea cu Leușor al meu. Aștept cu atâta nerăbdare… însă… mi-am dat seama că nu am nimic pregătit: nu tu bagaj de maternitate, nu știu nici câte hainuțe am pentru bebe, deși le-am pus deja în dulăpior, nu am reușit să citesc ceea ce mi-am propus pentru naștere…Simt aceleași lucruri ca înainte de nașterea Buburuzei. Nu mai știu nimic și cu toate acestea mă invadează atâtea amintiri.  Reiau cărțile și foile de curs prenatal Hypnobirthing pe care le-am parcurs acum mai bine de doi ani, le privesc cu atâta drag, într-un anume fel și ele au contribuit la fericirea mea de astăzi.

Mă adun repede și încep să mă organizez, încep să fac liste… lungi, interminabile, pe carnețelul meu de urgențe. Prima notare- BAGAJUL PENTRU MATERNITATE. Site-urile de profil spun că trebuia să fie gata până acum…așa că încep să mă documentez. Dacă aveți și voi o frumusețe de burtică care adăpostește o inimioară mică înăuntru, așezați-vă confortabil și notați:

Documente necesare la internare:

Carte de identitate (copie +original)

Dosar cu analizele din timpul sarcinii

Adeverință de salariat (din care să reiasă că angajatorul a plătit contribuția la Asigurarea de Sănătate)

Cardul electronic de sănătate

Planul de naștere (opțional)

Contract de naștere (la  clinicile private)

Lucrurile mamei:

3 Pijamale sau Cămăși de noapte: În caz de cezariană, sunt mame care preferă pijamaua pentru că e mult mai comod de manevrat la control, altele spun că o pijama poate jena. De asemenea, cămășile de noapte care se deschid în spate vă pot fi utile în cazul anesteziei epidurale. Poate considerați că sunt prea multe articole de îmbrăcăminte, dar luați în calcul faptul că la naștere, mama stă 3-5 zile în spital, în plus veți sângera sau nu veți putea realiza diverse activități datorită operației de cezariană (mâncat în poziție sezând) și vă puteți păta cu ușurință.

Halat: acesta este necesar în cazul în care vă plimbați pe holurile spitalului pentru a vă dezmorți picioarele sau pentru a vă deplasa în diverse arii ale clădirii pentru controale și analize.

Papuci de casă: de cauciuc, ca să puteți intra cu ei la duș, evitând astfel achizițiile nedorite în zona tălpilor sau alunecatul pe gresie.

Șosete: o pereche cel puțin pentru momentul expulziei, când ai picioarele reci.

Prosoape: unul mare (duș) și unul mic (mâini).

Un rând de haine: pentru ieșirea din spital.

Chiloți: Cel puțin 5 perechi, din bumbac, foarte comozi, nu e momentul să fiți sexi, ci să vă simțiți confortabile (treacă de la mine, vă puteți face de cap la alegerea nuanței, dacă chiar insistați). De asemenea, există chiloți de unică folosință care vă pot face viața mai ușoară, deși așa cum vă așteptați sunt foarte urâți.

Absorbante igienice pentru lăuzie: Mărturisesc că la prima naștere nu știam ce sunt, dar nevoia te învață. Sunt niște absorbante mult mai groase, făcute din materiale mai blânde cu pielea și care pot fi suplimentate cu vată dacă este nevoie.

Vată: uneori absorbantele pentru lăuzie nu fac față și ai nevoie să suplimentezi cu vată.

Sutien pentru alăptat: îmi doresc să aveți nevoie toate de sutienele astea, pentru că ar însemna că faceți parte din femeile care au primit un dar în plus, la naștere, pentru puiuții lor. Prețuiți acest dar și țineți cu dinții de el, insistați pentru a-l avea, nu vă dați bătute ușor.

Dischete sâni: pentru a împiedica scurgerea laptelui pe haine.

Cremă mameloane: Din momentul în care începi alăptarea, mameloanele pot suferi diverse răni sau sensibilități. În această situație este utilă această cremă, însă citiți cu atenție prospectul pentru a vedea dacă este necesară spălarea zonei înainte de alăptarea copilului , pentru a evita ingerarea cremei. Eu am folosit untul de shea nerafinat, cumpărat de la magazinele naturiste, care nu necesită spălarea sânului înainte de alăptat.

Set tacâmuri și cană: Folosirea obiectele personale pot crește senzația de confort  în spital, mai ales dacă vorbim de tacâmuri și cana pentru apă. Dacă ești la o clinică privată și beneficiezi de meniu à la carte, ia în calcul că tacâmurile sunt de unică folosință.

Trusa personală: periuță, pastă de dinți, ață dentară, apă de gură, șampon, gel duș, deodorant, esențiale machiaj (pentru primele poze cu bebelușul, vizitele familiei și momentul ieșirii din spital), perie de păr, elastice pentru păr, bețisoare de urechi, servețele demachiante, șervețele umede, șervețele uscate, hârtie igienică, aparat de ras. Produsele pot fi achiziționate în mărime travel size sau cumpărați recipiente mici pe care le umpleți cu produs acasă.

Hârtie protecție toaletă: pentru igienă și confort personal.

Telefon + încărcător telefon

Căști telefon: Te ajută foarte mult în travaliu muzica de relaxare, diverse mantre pentru naștere sau exerciții de relaxare. Nu uita de ele, pune-le la vedere.

Ulei esențial de lavandă: se folosește în timpul travaliului, având un efect calmant.

Spray cu apă termală: mai ales dacă naști vara, e o binecuvântare să îl ai cu tine.

Reviste/ Cărți

Apă plată

Crănțănele: te ajută foarte mult în cazul unui travaliu lung și extenuant (acesta e un moment bun să te răsfeți) sau în cazul în care mâncarea de la spital nu te încântă.

Glucoză: În travaliu sau după naștere pentru creșterea nivelului de energie. Dacă preferi ciocolata, e și ea o soluție.

Pungă: pentru hainele murdare.

Bancnote: pentru diverse produse de la automatele din spital.

Lucrurile bebelușului:

Păturică bebeluș

Pânză bebe: pentru înfășat bebelușul sau acoperit scoica la ieșirea din spital, în caz de vânt sau soare.

5 Body-uri: pentru cele 5 zile de internare, în cazul cezarienei.

Salopete/ pantaloni : în funcție de sezonul  în care nașteți.

Mănuși: măcar o pereche, până vă obișnuiți să îi tăiați unghiuțele și să le piliți, căci altfel se va zgâria pe față.

Un rând de haine: pentru ieșirea din spital.

Wrap/Sling: recomandat pentru a vă purta bebelușul lângă inimioară, fără mult efort fizic din partea voastră.

Scutece: aveți nevoie cam de 8-10 pe zi, adică cel puțin 40 de scutece.

Aleze: Păturică absorbantă, care se așează sub bebeluș, în momentul în care îl schimbați, pentru a proteja masa de înfășat, în caz de “surprize”. De asemenea, pot fi folosite și de mame, pentru a proteja așternuturile de scurgerile de după naștere. Se așează peste cearșaf (un set e suficient).

Gel de duș: special pentru bebe, care să nu irite ochii.

Șervețele umede: le recomand pe cele  îmbibate cu apă, fără parfum.

Cremă eritem fesier: pentru iritațiile la funduleț

Prosop bebe: pentru băiță.

Soluție specială buric: se folosește până la căderea buricului.

Ulei de masaj după băiță: personal prefer uleiul neprocesat de cocos sau uleiul extravirgin de măsline, care sunt ușor de aplicat și mult mai hidratante ca cele de branduri foarte mari, care sunt parfumate.

5 fiole ser fiziologic + comprese sterile: pentru curățarea feței bebelușului, dimineața.

Dacă acasă te așteaptă și frățiorul mai mare, nu uita de cadoul pregătit pentru el, din partea bebelușului. Povestește-i copilului că acest cadou vine  în semn de mulțumire din partea frățiorului mai mic, pentru dragostea de copii pe care a sădit-o în sufletul lui mami și a lui tati.

Mai adăugați în bagaj multă dragoste, răbdare și încredere, urmează să trăiți o experiență de neuitat, care vă va hrăni sufletul toată viața. Să avem o naștere blândă și împlinitoare!

Cu drag de oameni,

Mama cu Dichis.

No Comments

    Leave a Reply