ACTIVITĂȚI CU COPILUL TĂU LA 2 ANI-PARTEA 1

Până să facă Buburuza un an mă întrebam adesea ce activități am putea face împreună, astfel încât să o ajut să se dezvolte . După ce am început diversificarea și a priceput ea cum stă treaba cu mâncarea, cea mai interesantă activitate  părea să fie răsturnarea mâncării, pe scaunul de bebe, pe body, pe jos sau chiar în cap. Încă îi place să-și răstoarne ceaiul în cafeaua mea, i se pare foarte distractiv.

Acum la doi ani jumate avem activitățile noastre împreună, desfășurate după programul de grădiniță sau în weekend-uri, unele indoor, altele outdoor, majoritatea presupun un buget modest și sunt foarte ușor de realizat.

1. În topul preferințelor ei stă pictatul, pe cartoanele de ouă, pe coli, folosind pensula, bețisoarele de urechi sau cu degețelele. Noi folosim o pelerină de protecție pentru haine și cu toate astea, în final, ajungem cu ele în mașina de spălat.

2. Jocul cu plastilina: Există pe piață o gamă variată de plastilină: nontoxică sau care nu se prinde de haine. În plus există numeroase rețete pe care le puteți face acasă, în cazul în care aveți și voi Buburuze care bagă în gură tot ce prind. Rețeta noastră are următoarele ingrediente: 2 pahare de făină, 1 pahar de sare fină, 1 pahar apă, jumătate lingură de ulei. Se amestecă făina cu sarea, apoi treptat apa și uleiul, până se obține o cocă moale. Dacă o vreți mai moale adăugați apă, în caz contrar făină. După folosire o depozitați într-o caserolă închisă.

3. Natura: Locul cel mai ofertant în activități și informații. Aici pot învăța despre tot ce-i înconjoară: copaci, soare, vietăți, sunete, mirosuri, texturi, dar și despre cursul naturii, schimbările care survin (de exemplu asupra unui pom fructifer). Pedagogia montessori atrage atenția asupra faptului că un copilul nu va putea percepe senzația unei buburuze care i se plimbă pe mână privind ecranul unui computer, așadar ieșiți afară!

4. Leagăn, tobogan, groapă de nisip: Pe acestea n-ai cum să le ratezi, oricum copilul tău va alerga spre ele ca un magnet. Atenție la gropile de nisip unde au acces câinii și pisicile. Astăzi sunt tot mai mulți părinți care-și amenajează acasă, în grădină sau pe terasă, propriile gropi cu nisip, folosind cutii speciale, prevăzute cu capac ,umplute cu nisip, pe care le achiziționează din diverse supermarket-uri.

5. Puzzle-uri:Gama este foarte variată: fie potrivire de forme, cuburi fațetate cu imagini, sau piese obișnuite de puzzle (începând cu cele ușurele de 4 piese).

6. Desenatul cu degețelele în tava cu făină sau griș, cu creioane colorate pe cărți de colorat, cu cretă pe tablă sau afară, pe asfalt.

      

7. Șiretul care conturează: Este vorba despre șireturi de diverse culori, care trebuie introduse prin gaurelele-contur ale unor plăcuțe cu imagini. Acest exercițiu pregătește copilul pentru introducerea și legarea șireturilor la adidași.

8. Cartonașele memoplay: Cartonașe cu imagini: animale, flori, legume, fructe. Fiecare imagine se regăsește pe două cartonașe, care trebuie corelate. Jocul poate deveni mai dificil, dacă aceste cartonașe (8 de obicei) sunt ținute cu fața în jos și se întorc pe rând doar câte două cartonașe. Jucătorul trebuie să rețină unde a văzut perechea cărții lui.

9.De-a bucătăritul: Recunosc această activitate se desfășoară de obicei împreună cu tati, când prepară împreună paste. Ea presupune decojirea cepei, a usturoiului folosind mânuțele sau curățarea morcovului și a rădăcinii de pătrunjel cu ajutorul curățătorului de legume.

Fiecare copil e unic și are jocurile lui preferate. Puiul tău ce jocuri preferă/prefera la vârsta de doi ani? (Partea 2, aici)

Cu drag de oameni,

Mama cu Dichis.

3 Comments

 • Avatar
  Reply
  Bablofil
  June 7, 2017 at 4:12 am

  Thanks, great article.

  • Mama cu Dichis
   Reply
   Mama cu Dichis
   June 14, 2017 at 10:31 pm

   Thank you, come back for more:)

 • Reply
  ACTIVITĂȚI CU COPILUL TĂU LA 2 ANI- PARTEA 2 – mama cu dichis
  June 29, 2017 at 5:58 am

  […] Dacă vă întrebați ce activități vă mai recomandăm eu și Buburuza mea, așezați-vă confortabil că venim cu trei activități frumoase, care dau obiceiuri sănătoase și care pot avea viață lungă alături de copiii voștri. (partea 1, aici) […]

Leave a Reply