POMPA DE SÂN ȘI BENEFICIILE EI ÎN VIAȚA MEA

E târziu în noapte și mă trezesc tremurând toată de frig… Mă uit în jurul meu, bebe doarme. Ar trebui să-i schimb scutecul și să-l alăptez. Cât o fi ceasul? Vreau să-l ridic din pătuțul lui și simt o durere puternică în sân. Îl așez la loc, deschide puțin ochii, se asigură că sunt eu și adoarme la loc. Fac câțiva pași și simt durerea ce-mi traversează tot corpul, parcă aș avea gripă. Mă aplec după telefon să văd cât este ora. Nu îmi vine să cred! Nu se poate! Cum am reușit din nou?

Dorm de 5 ore, fără întrerupere și în tot acest timp, bebe nu s-a trezit să pape lăptic sau să ceară scutec curat…și eu am toate simptomele unei mastite…, mi se face rău. Trebuie să sun medicul… Iar medicamente, masaj local și… golirea sânului. De data aceasta folosesc pompa.

După nașterea primului nostru copil, Buburuza, nu vedeam nici un motiv pentru care o mamă sănătoasă cu un copil sănătos, atașat corect la sân, să aibă nevoie de un instrument suplimentar cum era pompa de sân. Din punctul meu de vedere, odată ce o foloseai și copilul dădea de biberon, puteai să-ți iei la revedere de la atașarea bebelușului la sân. El devenea frustrat de timpul pe care-l avea de așteptat și  de efortul depus până ieșea laptele. În cazul biberonului, totul se petrecea într-un timp și cu un efort mult mai mic. O fi o fărâmă de adevăr în toate astea? Eu cred că da, însă o pompă de sân nu face doar atât și întâmplările din viața mea aveau să o demonstreze.

Durere, frisoane, amețeală

Trei ani mai târziu, la al doilea copil, Leușor, alăptat și el la cerere, am făcut două mastite de toată frumusețea, în nici două luni de la naștere… cu febră, zonă înroșită, chiar învinețită, extrem de dureroasă și cu o stare de vulnerabilitate fizică în tot corpul. Pentru cei care nu știu, mastita este o infecție care apare în alăptare, când bebe nu golește sânul. Leușor golea sânul, nu asta era problema, ci faptul că în unele nopți dormeam amândoi și 5 ore fără întrerupere. Cu alte cuvinte nu doar că bebe nu golea sânul, dar nu mânca nimic și laptele stătea acolo de mult prea mult timp. Așa se explică toate stările cu care mă trezeam: durere, frisoane, amețeală… Și asta nu era tot. Ca să ajut vindecarea, trebuia să masez sânul afectat, pe zona dureroasă. Îmi era dificil pentru că durea îngrozitor, dar nu aveam de ales.

La prima mastită am încercat să golesc sânii manual. A fost un moment foarte dureros. A doua oară, aveam deja pompa de sân (trimisă de cei de la Spectra pentru testare) și lucrurile s-au derulat mult mai sigur, mai rapid, mai ușor și mai puțin dureros.

De atunci mă trezesc în fiecare noapte, tot din 3 în 3 ore ca să-l alăptez pe bebe.  Uneori reușesc, alteori nu, deși îl masez, îi vorbesc, îi schimb scutecul, pur și simplu nu vrea. Îmi aruncă doar o privire, cu sprânceana ridicată, care spune: Mami dorm, chiar nu vezi! și adoarme nepăsător la loc.

În asemenea situații mă simt norocoasă să am o pompă de sân electrică. Mai ales că modelul pe care îl am eu, pompa electrică dublă de sân Spectra 9+,  îmi oferă posibilitatea să extrag laptele din ambii sâni simultan, câștigând astfel minute prețioase pentru somn. Exceptând apropierea fizică și emoțională, privitul în ochi și strâmbăturile lui Leușor (pe care eu le cataloghez a fi zâmbete), extragerea laptelui cu pompa de sân electrică se simte la fel ca atunci când alăptez. Acest lucru se datorează funcției de masare și faptului că la extragere poți alege din 10 nivele de intensitate, pe cea mai apropiată forței de supt a bebelușului tău. Pun lăpticul scos la frigider și merg repede la culcare, atentă să nu trezesc Leușorul tocmai când vreau să mă bag și eu în pat. Lui bebe îi va prinde tare bine a doua zi, de dimineață, când eu voi fi la sală, iar el rămâne cu tati. Așa pot să îmi fac antrenamentul fără să fiu stresată că Leușor este flămând sau că la întoarcere îmi găsesc soțul urcat pe pereți, epuizat de atâtea cântecele și șâșâit, menite să îl liniștească fără succes pe bebe.

Am nevoie…de un mic răsfăț

Cu toate că sunt mamă de pui mic, asta  nu înseamnă că trebuie să mă îngrop în scutece, bavețele, bluze lălâi, să mănânc doar piureuri și singura mea ieșire să fie până în parc și înapoi. Am nevoie, din când în când, de un mic răsfăț: o manichiură, un coafat, poate chiar un masaj. De fiecare dată, după un asemenea tratament, revin mai veselă, binedispusă și dornică să-i iubesc, să-i răsfăț și să fiu receptivă la nevoile alor mei.

În plus, sunt atâtea cursuri pe care îmi doresc să le urmez pentru a fi cât mai informată, mai ales în relația cu Buburuza mea care a devenit de curând soră mai mare și care are nevoie în această perioadă de o atenție deosebită din partea noastră.

Stau și mă gândesc cum altfel am putea avea parte de o cină în doi, să stăm liniștiți, ferchezuiți și să reușim realmente să vorbim, să ne facem planuri, să depănăm amintiri sau pur și simplu să ne spunem ce-am făcut azi, fără să fim întrerupți de un mare “De ce?”, din partea Buburuzei sau de sunetul  apei vărsate, cu bună știință, pe parchet, urmat de entuziastul ”Uite, mami!″.

Pompa…ajută la rezolvarea unor probleme în alăptare

Pompa de sân mi-a oferit toate acestea, plus independență și multe alte opțiuni. Nu mă înțelegeți greșit, pompa nu înlocuiește alăptatul propriu-zis, ci îl completează. Ajută la rezolvarea unor probleme în alăptare, cum a fost mastita mea și oferă posibilitatea ca din când în când să respiri, să crești, să iei masa cu soțul tău sau pur și simplu să ieși puțin din rutina zilnică. Întreaga familie are de câștigat.

Ca să vă informați până la capăt, ar trebui să aruncați un ochi și pe specificațiile tehnice ale Pompei de sân electrice Spectra 9+:

Setul include:

– pompa principală
– 2 cupe pentru sâni – dimensiune cupă 28 mm
– 2 biberoane
– 2 tetine moi cu debit pentru nou născuți
– 2 furtunuri
– alimentator pentru prize adaptor inclus
– 2 sisteme igienice anti-reflux ce impiedică pătrunderea laptelui în cele 2 furtunuri

Specificații tehnice:
• 10 nivele de reglare a vaccumului (putere de extragere reglabilă până la 280 mmHg)
• 5 viteze de masaj
• Dimensiune: 112 x 72 x 47 mm
• Timer: se oprește automat după 30 minute
• Autonomie accumulator: 2,5 h Timp de încărcare accumulator: 4 h
• Greutate : aprox 0,239 kg
• Nu conține BPA.
• Garanție 1 an

Cu drag de oameni,

Mama cu Dichis.

 

2 Comments

 • Avatar
  Reply
  Laura Frunza
  October 25, 2017 at 6:30 pm

  Wow, 5 ore de somn? Bebele meu nu cred că a dormit niciodată atât dintr-un foc. Cel mai mult a dormit 3, maxim 4 ore (de vreo 2-3 ori într-un an). Nici nu mai ştiu ce înseamnă să dormi 5 ore legate!

  • Mama cu dichis
   Reply
   Mama cu dichis
   October 26, 2017 at 7:16 am

   Nu doarme 5 ore în fiecare noapte, însă se întâmplă din când în când. Dacă cumva dorm cu el cot la cot, prețul l-ai citit în articol. Da lasă că vin vremuri mai bune, cu reprize lungi de somn.

Leave a Reply